Veterinarska uprava će raditi na preventivnoj zdravstvenoj zaštiti životinja

Držaoci životinja još ne prepoznaju svoje obaveze i dužnosti kada su u pitanju zdravlje životinja, dobrobit, registracija i obilježavanje životinja, zatim liječenje
70 pregleda 0 komentar(a)
Krava, Foto: Shutterstock
Krava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.03.2014. 18:31h

Veterinarska uprava će ove godine intenzivno raditi na preventivnoj zaštiti zdravlja životinja, kako bi se obezbijedio uzgoj zdravih životinja i proizvodnja bezbjednih i zdravstveno ispravnih proizvoda životinjskog porijekla, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Iz tog resora su kazali da će sprovođenje Programa obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja za ovu godinu omogućiti i zaštitu dobrobiti životinja, životne sredine, kao i zdravlje ljudi, s obzirom na to da se neke od bolesti životinja mogu prenijeti na čovjeka.

Mjere za zaštitu zdravlja životinja, definisane kroz 16 potprograma, obuhvataju praćenje, sprječavanje pojave, otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje određenih zaraznih i parazitskih bolesti, ali i identifikaciju i registraciju životinja, kao osnove za njihovo praćenje.

"Na ovaj način stvaraju se preduslovi za usaglašavanja oblasti zdravstvene zaštite životinja sa zahtjevima Evropske unije, a koji se odnose na dobijanje i održavanje zdravstvenog statusa gazdinstava za određene zarazne bolesti“, pojasnili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, program definiše i način sprovođenja mjera, subjekte koji će ih sprovoditi, upotrebu sredstava, kontrolu, izvještavanje i druge uslove.

Institucije koje su uključene u sprovođenje su Veterinarska uprava, veterinarska inspekcija Uprave za inspekcijske poslove, Specijalistička veterinarska laboratorija i veterinarske ambulante, kojima se sprovođenje mjera iz ovog Programa ustupa na izvršavanje javni poslovi po strogo definisanim pravilima.

"Javni konkurs za izbor veterinarskih ambulanti objavljen je 1. marta, i one se mogu prijaviti za sprovođenje mjera programa za opštinu u kojoj imaju registrovane ambulante, ali i za područja u kojima nema registrovanih, ukoliko ispunjavaju propisane uslove“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Zakonom o budžetu za sporovođenje programa u ovoj godini oprediljeno oko 1,13 miliona eura.

Programom je, kako su naveli, obuhvaćeno 13 zaraznih bolesti životinja: tuberkuloza goveda, enzootska leukoza goveda, bruceloza goveda, ovaca i koza, bolesti pčela, avijarna influenca, plavi jezik, bjesnilo, antraks, klasična kuga svinja, atipična kuga živine, BSE, bolesti riba i školjki i parazitske bolesti.

Iz Ministarstva su pojasnili da su mjere predviđene Programom (vakcinacija, uzimanje krvi radi dijagnosičke provjere na prisustvo određene bolesti, testiranje na tuberkukozu goveda, obilježavanje ovaca i koza i druge) besplatne za držaoce životinja, samo ukoliko su oni ispunili obaveze definisane zakonima o veterinarstvu, dobrobiti životinja i identifikaciji i registraciji.

„Ispunjavanje tih uslova, propisanih Zakonom o veterinarstvu, jedini je način da vlasnici životinja dobiju i sredstva za naknadu štete za usmrćene, zaklane ili uginule životinje kada se potvrdi prisustvo opasnih zaraznih bolesti i bolesti određenih ovim programom, kao i za stvari i sirovine koje su oštećene ili uništene prilikom sprovođenja mjera naloženih za spreječavanje njihovog širenja“, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, tokom prošle godine, program mjera zdravstvene zaštite životinja sproveden je uspješno.

„Identifikovane su paratuberkuloza kod jedne krave, enzootska leukoza kod 12 goveda, antraks kod tri krave, trihineloza kod dvije divlje svinje, babezioza kod jednog goveda, američka kuga kod 12 pčelinjih društava, lajšmanioza kod 21 psa, a najveći broj oboljelih životinja bilo je zaraženo Q groznicom(204 ovce, 100 koza i 7 goveda)“, precizirali su iz Ministarstva.

U ovoj godini, kako su naveli, još nije zabilježen ni jedan slučaj Q groznice, iako je ovo vrijeme intenzivnog jagnjenja i uslova koji pogoduju nastanku ove bolesti.

„To je najbolji pokazatelj da su Ministarstvo i Veterinarska uprava blagovremeno preduzeli aktivnosti na sprječavanju širenja ove zarazne bolesti i prenošenja na ljude. Ujedno su spriječeni veći ekonomski gubici kod držaoca životinja“, ocijenili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, prošlogodišnje aktivnosti na suzbijanju bolesti, naročito Q groznice, potvrdile su da, nažalost, držaoci životinja još ne prepoznaju svoje obaveze i dužnosti kada su u pitanju zdravlje životinja, dobrobit, registracija i obilježavanje životinja, zatim liječenje i druge.

„Neispunjavanjem propisanih obaveza, vlasnici životinja gube pravo na sve oblike podrške, ugrožavaju zdravlje životinja i cjelokupno epizootiološko područje Crne Gore“, upozorili su iz Ministarstva.

Iz tog resora su najavili da će, posredstvom Veterinarske uprave, veterinarskih ambulanti, savjetodavnih službi i udruženja, organizovati dodatnu i kontinuiranu edukaciju za držaoce životinja na području svih opština.

Bonus video: