Ivanović: Ima li neko da ne zna šta je pozadina ove optužnice?

“Ove dvije bankarke sada plaćaju ceh što su šefa nadzemlja i podzemlja spriječili da 2007. preuzme kontrolu nad 'Vijestima'"
90 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 08:04h

Direktor “Vijesti” Željko Ivanović, ocijenio je optužnica Mila Đukanovića protiv bivših odgovornih lica u Crnogorskoj komercijalnoj banci CKB AD Podgorica Milke Ljumović i Bose Tatar kao klasični primjer mafijaške osvete.

“Ove dvije bankarke sada plaćaju ceh što su šefa nadzemlja i podzemlja spriječili da 2007. preuzme kontrolu nad 'Vijestima' i time ućutka najozbiljniji i najkredibilniji glas protiv njegove diktature i pljačke”, kazao je.

Rekao je da, s druge strane, optužnica šalje zastrašujuću poruku o stanju u crnogorskom pravosuđu “koje je puki uslužni servis premijera i njegove familije”.

“I jedne i druge. Ovo je ko zna koji put da Đukanovićevo tužilaštvo sprovodi hajku i progon 'Vijesti' samo da bi zadovoljilo svog gospodara. Počev od podmetanja dokaza u istrazi napada na direktora 'Vijesti', preko izbjegavanja istraga u slučaju napada na kolege Softića i Stojovića, potom preko skandaloznog fabrikovanja optužnice protiv glavnog urednika Jovovića, do prikrivanja i obesmišljavanja istraga vezanih za paljenje naših automobila. Povrh svega, godinama su Đukanovićeve tužiteljke prijetile pakovanjem i hapšenjem vlasnika 'Vijesti', demonizujući ih u javnosti da bi na kraju, kada im to nije pošlo za rukom, isfabrikovali 'veliki zločin' u CKB”.

Ljumović i Tatar, Foto: Privatna arhiva

Ivanović je konstatovao da je to istorijat kriminalnog i protivzakonitog ponašanja policije i tužilaštva, koji su se godinama, u slučajevima vezanim za 'Vijesti', ponašali kao beskrupulozna toljaga u rukama njihovog gospodara.

“Da li ima ijedan građanin Crne Gore koji ne zna šta je pozadina optužnice? Da li ima ijedan građanin koji misli da je optužnicu podigla neka Đurđina Ivanović a ne njen šef i nalogodavac Milo Đukanović? Da li ima ijedan građanin koji ne zna da ovo nije optužnica protiv bankarki Ljumovieve i Tatareve, već protiv 'Vijesti' i Miška Perovića, zbog njihovog nepristajanja da kao veliki dio Crne Gore kleknu pred šefom i ponude mu ne samo svoje poslove, već i svoj integritet. Ovo je najava potpune diktature u Crnoj Gori, treba očekivati još veći progon, ali ujedno to je signal da naš Janukovič, koji je na slilčan način koristio svoje tužioce i sudije, ulazi u posljednju fazu svoje vladavine. Bliži mu se kraj, zato je tako brutalan i beskrupulozan”, kazao je Ivanović.

Optuženima se na teret da su od 2005. do kraja 2007. zloupotrebom službenog položaja u CKB odobravali kredite i davali garancije i to firmama: "Dafin" iz Luksemburga, "Cattaro Investments", "Acapulco" iz Podgorice, Trade Čavor" iz Kotora, podgoričkim komapnijama "Holder Bropker diler", "Ocean Gold" i to "bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i bez garancija"

Tužilaštvo je predložilo da se Ljumović i Tatar odredi pritvor.

Optuženima se na teret da su od 2005. do kraja 2007. zloupotrebom službenog položaja u CKB odobravali kredite i davali garancije i to firmama: "Dafin" iz Luksemburga, "Cattaro Investments", "Acapulco" iz Podgorice, Trade Čavor" iz Kotora, podgoričkim komapnijama "Holder Bropker diler", "Ocean Gold" i to "bez bilo kakvih sredstava obezbjeđenja i bez garancija".

"Ovi nezakonitim radnjama okrivljeni su navedenim pravim licima pribavili protivpravnu korist, a CKB oštetili za oko 6.922.000 eura, jer dato krediti i garancije nijesu vraćeni, pa se banka nije mogla ni prinudno naplatiti ", saopšteno je iz VDT-a.

Podignuta optužnica protiv Ljumović i Tatar, advokati tvrde da je odluka politička >>>

Galerija

Bonus video: