Počeli višekratni uputi: Jedan papir za više specijalističkih pregleda

Višekratni uput će važiti sve dok pacijent ne završi zdravstveni problem zbog kojeg ga je doktor poslao na konsultaciju u KCCG ili u neku od bolnica
455 pregleda 3 komentar(a)
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
doktor, ljekar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.03.2014. 12:55h

Izabrani doktori u svim domovima zdravlja, od 10. marta osim jednokratnih, počeće da propisuju i višekratne upute za specijalističke preglede, koji će važiti tri do šest mjeseci.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja cilj propisivanja višekratnih uputa je da se olakša pacijentima ostvarivanje zdravstvene zaštite.

"Pacijenti za trenutne zdravstvene probleme i dalje će dobijati jednokratni uput, koji važi tri mjeseca, dok će se kod hroničnih ili ozbiljnih zdravstvenih problema, koji nijesu otkriveni ili su u fazi dijagnostike davati višekratni uputi. Pacijenti neće imati potrebu da za svaki odlazak kod specijaliste ili za neku od dijagnostičkih procedura uzimaju novi uput", navodi se u saopštenju.

Višekratni uput će važiti sve dok pacijent ne završi zdravstveni problem zbog kojeg ga je doktor poslao na konsultaciju u KCCG ili u neku od bolnica.

Izabrani doktor, višekratnim uputima, kako je saopšteno, moći će svoja ovlašćenja da prenese i na specijalistu u bolnici.

"Kada doktor pošalje pacijenta sa višekratnim uputom, specijalista koji ga pregleda moći će da napiše uput po svom nahođenuju ako je potrebno da se uradi neka analiza ili dodatna konsultacija sa drugim specijalistima i tek nakon obrade, pacijent se vraća kod svog izabranog doktora sa faktički postavljenom dijagnozom. Time će se pacijenti rasteretiti i na taj način biće olakšani pregledi, postavljanje dijagnoze i liječenje, kao I kompletno ostvarivanje zdravstvene zaštite", navodi se u saopštenju.

Bonus video: