Od referenduma u puteve uložili 300 miliona: Ne štede kredite

Za rekonstrukcije dionica puteva za ovu godinu je planirano oko 53 miliona eura
2 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 20:27h

Od obnove nezavisnosti država je u održavanje i rekonstrukciju devet magistralnih i 23 regionalna puta uložila preko 300 miliona eura, saopštio je juče ministar saobraćaja Ivan Brajović.

On je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, kazao da je za redovno i investiciono održavanje, koje podrazumijeva rekonstrukcije čitavih dionica, za ovu godinu planirano oko 53 miliona eura.

“To su za prilike našeg budžeta velika sredstva”, kazao je ministar Brajović.

Za redovno održavanje planirano je 10 miliona.

U kapitalnom budžetu je za rekonstrukciju nekoliko dionica opredijeljeno 12 miliona a za otplatu duga za put Risan-Žabljak 11,3 miliona eura.

Ministar je objasnio da će naredne godine rata za ovaj put biti skoro duplo manja i da ostaje još 2016. da se otplati 260 hiljada eura.

Ministar je objasnio da će stavka u kapitalnom budžetu, koja se koristila za otplatu rata za put Risan-Žabljak, nakon 2016. moći da se koristi za druge namjene, ”možda i za otplatu kredita za autoput”.

Kada je riječ o autoputu za njega je sada planirano 5,1 milion za završetak eksproprijacije i dio za projektna pitanja”.

Ministar je uz opasku da nam nedostaju kilometri autoputa, podsjetio da su putevi u mnogo boljem stanju nego prije šest sedam godina i da sada samo na putu Podgorica Cetinje Budva ima skoro 25 kilometara trećih traka.

Nikad kraja ulaganju u nikšićku prugu

Nakon ulaganja desetina miliona eura u rekonstrukciju nikšićke pruge za izgradnju prelaza - podvožnjaka Pažići, Ždrebaonik i Spuž, planirano je dva miliona eura.

Ministar je objasnio da će se time saobraćaj na ovoj pruzi učiniti bezbjednijim i bržim. Novim vozovima prevezeno je 28 hiljada putnika.

Galerija

Bonus video: