Konjević: Raseljena lica će biti potpuno informisana o svojim pravima

Predstavnica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Indumathi Mohandas kazala je da podržava namjere nadležnih
109 pregleda 4 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2014. 12:35h

Ministarstva unutrašnjih poslova i rada i socijalnog staranaja, kao i UNHCR do kraja godine će raditi na otklanjanju prepreka koje postoje prilikom dodjeljivanja statusa stranca raseljenim i interno raseljenim licima.

Sporazum o saradnju na tom poslu potpisali su predstavnici tri institucije.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, memoranduomom je predviđeno definisanje tačnog broja onih koji nijesu podnijeli zahtjev za dobijanje statusa stranca, evidentiranje problema i informisanje ta populacija o njihovim pravima.

Predstavnica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Indumathi Mohandas kazala je da podržava namjere nadležnih.

"Procjenjuje se da oko 40 odsto raseljenih nemaju status, zbog čega pozdravljamo potpisivanje memoranduma, koji će raditi na tim slučajevima", kazala je ona.

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković rekao je da je za ovu godinu planirana izdgradnje zgrada za raseljene u Nikšiću i Podgorici, kao i da pitanje dobrovoljnog povratka kreće boljom dinamikom.

Riješićemo slučaj bombaškog napada na "Vijesti"

Ministar Konjević ponovio je da napreduje istraga bombaškog napada na redakciju "Vijesti" krajem decembra prošle godine.

On je rekao da je optimista i da će slučaj uspješno rasvijetliti.

Konjević je rekao da u tom resoru trenutno rade na zahtjevima tri partije o kontrolama biračkog spiska.

"Fizički je nemoguće da za 24, odnosno 46 sati, šest upravnih inspektora nabravi 9,300 zapisnika. Ako MANS ima tih kapaciteta, neka se kandiduje na izborima i traži mjesto ministra unutrašnjih poslova", rekao je on.

Napomenuo je da je i prije predsjedničkih izbora bilo 7.100 takvih inicijativa i da je manje od jedan odsto bilo opravdano.

Bonus video: