Nestašica medikamenata u državnim apotekama

Građani se žale na nestašicu "neproksena", "tolvona", "dijazepama", "tromadola", "ranisana", "beroduala"...
77 pregleda 37 komentar(a)
apoteka, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
apoteka, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.03.2014. 08:49h

Pacijenti ponovo ne mogu da nađu sve potrebne ljekove u državnim apotekama, a više bolesnika se žalilo „Vijestima“ da moraju da ih kupuju kod privatnika.

Penzionerka Biljana Marković ima problema sa nalaženjem ljekova za pritisak "presolo" i "monopril".

"Imate situaciju da dolazite sa 6, 7 recepata, a iz apoteke izađete samo sa jednim lijekom i mislite li da je to u redu", kazala je ona.

Pacijenti su se žalili da nema ni potrebnih injekcija u javnim zdravstvenim ustanovama, tako da u podgoričkom Domu zdravlja nedostaju "bensedin" i "deksazon".

Bolesnici su prinuđeni da ljekove kupuju kod privatnika po znatno većim cijenama, i nadaju se da će im država naknadno refundirati dio troškova.

Međutim, još veći problem nastaje onda kada privatnici nemaju lijek. Penzioner Savo Vukićević rekao je da već neko vrijeme ne može da nađe lijek "duregesik", koji se koristi za bolove.

Tog lijeka, kako je kazao, nema i u privatnim apotekama, jer je riječ o opijatu.

Apotekama nedostaju ljekovi za krvni pritisak, disajne organe, za smirenje, kao i kardiovaskularne bolesti. Građani se žale da fale "neproksen", "tolvon", "dijazepam", "tromadol", "hemokvin plus", "ranisan", "lopril", "berodual", "neodeksacin", "presolol", "bromazepam" i drugi.

Iz "Montefarma" je ranije saopšteno da očekuju da se do kraja mjeseca okončaju tenderske procedure i ljekovi dopreme apotekama.

Vrijednost nabavljenih ljekova je oko 30 miliona eura. Nestašica ljekova posebno je bila aktuelna 2012. godine, kada je interventna nabavka, po skraćenom postupku, riješila taj problem.

Na povraćaj novca se čeka i dva mjeseca

Postupak za refundiranje lijeka koji je kupljen u privatnoj apoteci je komplikovan, dokumentacija je obimna, tako da u poduhvat njenog prikupljanja kreću samo dobro upućeni i uporni.

Fond za zdravstveno osiguranje odobrava refundiranje samo u visini nabavne cijene lijeka, a u praksi su ljekovi i do tri puta skuplji kod privatnika.

Takođe, postupak refundacije dugo traje, pa tek za 60 dana pacijenti mogu očekivati novac.

Bonus video: