Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka: Anketa Glavnog grada zakonita

Lacmanović izuzeo mišljenje, jer sumnja u zloupotrebe
1 komentar(a)
Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka, Foto: Savo Prelević
Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.03.2014. 08:46h

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama zaključio je da Glavni grad anketu “Evidentiraj-rješavaj” sprovodi zakonito i da nije prekršio propis koji štiti privatnost građana Podgorice, iako su anketari službenici Opštine koji od građana traže podatke kao što su jedinstveni matični broj, kvadraturu kupatila...

Prijavu zbog ankete Agenciji su podnijeli odbornica PzP Branka Bošnjak i SNP.

Član Savjeta Radenko Lacmanović rekao je “Vijestima” da je izuzeo mišljenje, jer smatra da je akcijom podgoričke uprave prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka:

“Većina u Savjetu smatra da je pravni osnov saglasnost lica čiji se podaci obrađuju. Mi smo ranije naložili kontrolorima Agencije dopunski nadzor kojim je trebalo obezbjediti podatke o tome kada je donijet zaključak o sprovođenju akcije, Akcioni plan za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala na lokalnom nivou, kao i šta sadrže nepotpisani zapisnici koji su popunjeni. On je naveo da su se kontrolori oglušili o taj zahtjev i umjesto dopunskog uradili ponovni nadzor, i tako promijenili pravni osnov prikupljanja podataka.

Lacmanović tvrdi da Glavni grad čuva 14.877 anketnih listića, od čega trećina nije potpisana.

“Postavlja se pitanje kako su anketari dolazili do podataka i kako će Glavni grad koristiti podatke koji su nepotpuni ako je svrha njihovog prikupljanja bio pregled njihovog socijalno -ekonomskog statusa. Dakle ovim se ne ostvaruje ni svrha, niti namjena,”.

Kontrolor Agencije, navodi Lacmanović, takođe nije uzeo u obzir da je zaključak Glavnog grada o akciji “Evidentiraj-rješavaj” donijet pola godine prije nego je Skupština usvojila Akcioni plan za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Lacmanović tvrdi da Glavni grad čuva 14.877 anketnih listića, od čega trećina nije potpisana.

Kao problem Lacmanović navodi i činjenicu da kontrolor nije naložio brisanje podataka koji se čuvaju duže od šest mjeseci kao što je propisano zakonom.

“Akcija prevazilazi svrhu jer nije valjda cilj uprave Glavnog grada da prikuplja i obrađuje podatke o građanima samo šest mjeseci i u tom periodu brine o njihovom ekonomsko-socijalnom statusu”.

SNP i Bošnjak mogu da pokrenu upravni spor protiv odluke Savjeta Agencije.

Oni su tražili mišljenje Agencije, navodeći da putem ankete DPS pravi bazu podataka pred lokalne izbore u Podgorici.

Bonus video: