UPS I LUČKA KAPETANIJA UKLANJAJU MRLJU

Ekološki incident u Risnu: U more prosuto motorno ulje?

Lompar je „Vijestima“ rekao da je istraga o uzroku ovog zagađenja mora u toku i da otežavajuću okolnost u tome predstavlja činjenica što Luka Risan nema zakupca
200 pregleda 5 komentar(a)
29.01.2019. 22:08h

U akvatorijumu Luke Risan juče ujutro je došlo do ekološkog incidenta i izlivanja neutvrđene količine starog motornog ulja u more. Masna fleka plutala je dijelom akvatorijuma luke, a u njenom čišćenju i uklanjanju odmah po pozivu građana, angažovana je ekipa Uprave pomorske sigirnosti Crne Gore i Lučke kapetanije Kotor.

Specijalno plovilo EKO-1 Uprave pomorske sigurnosti okružilo je uljnu mrlju koja je plutala površinom mora, posebnom plutajućom branom kako bi se spriječilo njeno širenja, po mrlji su posuta specijalna hemijska sredstva-disperzanti, a ekipa firme „Hemosan“ iz Bara će separatorom „odvojiti“ ulje iz morske vode i ispumpati ga u tankove svog posebnog vozila koje se angažuje u ovakvim prilikama.

Na licu mjesta u Risnu su inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar i diretor uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan.

Lompar je „Vijestima“ rekao da je istraga o uzroku ovog zagađenja mora u toku i da otežavajuću okolnost u tome predstavlja činjenica što Luka Risan nema zakupca i njen akvatorijum nije pod nadzorom čuvarske službe, već je dostupan svima.

„Najvjerovatnije se radi o starom motornom ulju koje je neko prosuo u more. Nije isključena ni mogućnost da je zagađenje došlo sa kopna, a ne nekog plovnog objekta u luci, odnosno da je neko ulje prosuo u kanal atmosferske kanalizacje kojim je ono potom dospjelo u more kod luke u Risnu", kazao je Lompar.

Galerija