Arheolozi zatrpali obalu Morače: Nasuli zemlju da bi sadili travu

"Dobićemo kultivisan prostor ispod bedema", smatra konzervator Magdalena Radunović
9 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2014. 20:12h

Tokom arheoloških iskopavanja na Skalinama, ogromna količina zemlje završila je na lijevoj obali Morače.

Komunalni policajci, međutim, utvrdili su da tokom iskopavanja, kojim rukovode “Muzeji i galerije”, zakon nije prekršen, nakon što su im iz NVO “Green home” prijavili slučaj.

Reporteri “Vijesti” vidjeli su juče dvije velike gomile zemlje, koja je izručena preko smeća koje se od ranije tu nalazi.

Konzervator savjetnik u “Muzejima i galerijama” Magdalena Radunović kazala je da će nakon završetka radova na tvrđavi raširiti zemlju i posaditi travu.

"Iskopana je velika količina kvalitetne zemlje - humusa i mi smo odlučili da je deponujemo na podest pri obali Morače, koji je inače neuređen i zatrpan smećem sa granjem okićenim PVC kesama, bocama i ostalim smećem. To smo već dva dana ravnali, a kada završimo poslove istraživanja, spustiti ćemo se na donji podest da ga izravnamo, utabamo i sklonimo smeće ispod lokacije koju istražujemo. Nakon toga ćemo tu da posadimo travu i dobićemo jedan kultivisan prostor ispod naših bedema", kazala je Radunović „Vijestima”.

Ona je predložila da isto učine i vlasnici imanja i kuća nizvodno, koji su od obale Morače napravili deponiju smeća, ocijenivši da je riječ o ružnoj slici koja se može vidjeti sa Blažovog mosta i iz hotela “Podgorica".

"Vijesti” su ranije pisali o pomenutoj deponiji, sa koje razni otpad završava u Morači. Na tom mjestu pojedini sugrađani su sproveli čak i fekalnu kanalizaciju u rijeku...

Predstavnica NVO "Green home” Jovana Janjušević, međutim, smatra da zemlja nije kvalitetno obezbijeđena i deponovana i da bi je obilne kiše ili nabujala Morača mogle da odnesu u rijeku.

"Ne znam kako neko može tako da izvodi radove, bez table, bez najave, bez ičega... Samo se započelo kopanje i zemlja se izručila na obalu. Pored već postojeće deponije sada imamo još jedno ruglo na Skalinama”, kazala je Janjušević.

Radunović je pojasnila da rade arheološko-konzervatorska istraživanja tvrđave s ciljem da se dobije što više tačnih i relevantnih podataka.

Nema dokaza da je tvrđava Nemanjića

Radunovićeva tvrdi da su pronašli veliki broj predmeta iz turskog perioda, ali ne i dokaz da je tvrđavu sagradila dinastija Nemanjića.

"Na jednom mjestu smo otkrili 25 đuladi, koji su služili za artiljeriju..., keramičkih fragmenata iz turskog perioda i venecijanske keramike, novčića, male gvozdene strelice...", kazala je Radunović.

Jedinu fotografiju punog obima tvrđave snimio je skadarski fotograf Kej Marubi 1880. godine, a tvrđava je građena u periodu od 1474. do 1477.

Galerija

Bonus video: