savremena umjetnost

Natalija Mijatović i Blažo Kovačević uspješni u SAD: Teže je u tuđini

Mijatović je osam godina bila profesor slikarstva i koordinator postdiplomskog programa na Savana koledžu
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2019. 09:19h

Kada su se Natalija Mijatović i Blažo Kovačević sa ovih prostora otisnuli u Sjedinjene Američke Države devedesetih godina u potrazi za boljim obrazovanjem, nijesu slutili da će tamo ispuniti svoje ambicije.

Mijatović i Kovačević su već više od 15 godina u jednoj od vodećih svjetskih ekonomija, i prepoznati su kao stručnjaci iz oblasti umjetnosti. Mijatović je osam godina bila profesor slikarstva i koordinator postdiplomskog programa na Savana koledžu umjetnosti i dizajna. Sada radi na Binghamton univerzitetu, koji je jedan od četiri velika istraživačka centra univerzitetskog sistema države Njujork. Kovačević je profesor dizajna i crteža.

"Teško je uspjeti u drugoj državi. Ulazite u konkurenciju sa umjetnicima i profesionalcima koji imaju prednost “domaćeg terena”, koji su rođeni i obrazovani u tom sistemu i kulturi, imaju podršku socijalne strukture. Takođe, tu su autsajderi iz cijelog svijeta, koji u trku ulaze naoružani prednostima svog obrazovanja, radne etike i velike želje za uspjehom", kazala je Mijatović.

Ona je napomenula da je poslije završenih studija na cetinjskoj Likovnoj akademiji, koja tada nije imala postdiplomske studije, otišla u Beograd na magistarske studije, kojima nije bila zadovoljna.

"Nedostajala mi je intenzivna radna atmosfera i drugarska sredina Cetinjske akademije. Tako da smo se Blažo Kovačević i ja otisnuli u Sjedinjene Države, gdje smo primljeni na magistarske studije na čuvenoj Pensilvanija akademiji lijepih umjetnosti, najstarijoj akademiji u zemlji", kazala je ona. Mijatović je ispričala da su ona i sadašnji suprug bili podrška jedno drugom, i da im je bilo lakše probijati se kroz život zajedno.

"Međutim, mi smo veoma kritični prema svom radu i to je izvor frustracija u jednakoj mjeri u kojoj je korisno za dalji napredak", rekla je ona. Mijatović je kazala da savremena umjetnost podrazumijeva konstantno kretanje, kako geografski tako i ideološki.

"Ipak, život u inostranstvu je dvosjekli mač. Iako je korisno upoznati se sa drugim kulturama i usavršavati se u struci, vaš život se neizbježno komplikuje, kao stranac u novoj sredini vi nikada njoj ne pripadate potpuno, a više ne pripadate ni sredini iz koje ste otišli i gotovo uvijek ćete biti po strani dešavanja u sopstvenoj zemlji, za koju postajete stranac. Tu je i konstantna čežnja za domovinom, koja se neminovno mijenja i svaki put kad je posjetite, ona je drugačija i malo gora od one koju ste ostavili. Teško je sa strane pratiti opšte propadanje društvenog sistema i eroziju kulturnih i moralnih vrijednosti u nemoći da pomognete", kazala je ona.

Mijatović je napomenula da uvijek koristi svoju poziciju predavača da promoviše vrijednosti naroda iz kog potiče, i njeni studenti i diplomci znaju gdje su Srbija i Crna Gora.