ISI i HRA osudili napad na članove LGBT zajednice

U Podgorici su u subotu ujutru napadnuta i lakše povrijeđena dva člana LGBT zajednice, od kojih je jedan funkcioner LGBT Foruma Progres
2 komentar(a)
Biljana Alković, Foto: Privatna arhiva
Biljana Alković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.03.2014. 13:49h

Institut socijalne inkluzije (ISI) najoštrije je osudio napad na dva člana LGBT zajednice i pozvao državnig tužioca na brzu i adekvatnu reakciju. U Podgorici su u subotu ujutru napadnuta i lakše povrijeđena dva člana LGBT zajednice, od kojih je jedan funkcioner LGBT Foruma Progres.“ISI najoštrije osuđuje seriju napada na LGBT aktiviste, osobe i njihova socijalna mjesta. Snažno se pridružujemo javnoj prozivci državnih tužilaca i pozivamo ih da napokon pokažu minimalni profesionalni senzibilitet za ugroženu LGBT zajednicu”, kaže se u saopštenju izvršne direktorke ISI, Biljane Alković.Prema njenim rjelima, LGBT Forum Progres je partnerska organizacija koja od osnivanja njeguje i konkretnim djelima pokazuje solidarnost prema svim ugroženim društvenim grupama i pojedincima.“Ta NVO je odigrala istorijsku ulogu u zastupanju ljudskih prava u Crnoj Gori i zaslužuje punu podršku i solidarnost svih društvenih aktera koji su istinski posvećeni izgradnji vladavine prava”, kazala je Alković.

Jučerašnji napad na dvije gej osobe je osudila i Akcija za ljudska prava.

"Ovaj napad je ohrabren atmosferom nekažnjivosti za krivična djela počinjena do sada iz mržnje prema pripadnicima LGBT zajednice", navode u HRA, apelujući na Veselina Vučkovića, v.d. Vrhovnog državnog tužioca da se obrati javnosti. iz HRA su tražili da Vučković, pored obavještenja o procesuiranju jučerašnjeg napada, saopšti sljedeće:

1) da li tačno da državno tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivični postupak protiv huligana koji su pokušali da linčuju učesnike Parade ponosa u Budvi?

2) da li je tačno da državno tužilaštvo nije pokrenulo nijedan krivični postupak protiv huligana koji su uništavali imovinu i kamenicama napadali i povrijedili pripadnike policije koja je obezbjeđivala učesnike Parade ponosa u Podgorici?

3) ako je prethodno tačno, zašto se tužilaštvo u tim slučajevima opredijelilo samo za prekršajno gonjenje?

4) koliko je i na koji način – s kojom kvalifikacijom - procesuirano prijava prijetnji smrću i drugih ugrožavanja sigurnosti LGBT osoba?

5) kako komentariše činjenicu da je Kanada odobrila azil aktivisti za ljudska prava i homoseksualcu Zdravku Cimbaljeviću, zato što je ocijenila da državni organi Crne Gore nijesu bili u stanju da odgovarajuće procesuiraju brojne prijetnje kojima je bio izložen?

6) šta je državno tužilaštvo učinilo da primijeni i promoviše izmjene Krivičnog zakonika iz 2013. godine, kojima je propaganda mržnje po osnovu seksualne orijentacije postala krivično djelo i uvedeno strožije kažnjavanje za zločine iz mržnje po osnovu seksualne orijentacije?

Bonus video: