Markus i Samra sudbonosno DA rekli pod Starom maslinom

“Dolazimo stalno u Crnu Goru, ne znam ko je više voli, u Baru uvijek posjetimo Staru maslinu”
131 pregleda 1 komentar(a)
Samra Forto, Markus Klokov, Foto: Adi Seferović
Samra Forto, Markus Klokov, Foto: Adi Seferović
Ažurirano: 14.08.2018. 19:24h

Pod krošnjom čuvene Stare masline na Mirovici, kažu usmena predanja i dokumenti, uvijek su se dešavale lijepe stvari - mirili se zavađeni, družile se komšije, priređivali festivali, držale svetkovine u slavu tradicionalnog barskog zajedništva...

Prošlog vikenda, sveto barsko stablo čija je zvanična starost prema nalazu turskih eksperata 2.464 godine, bilo je tako i nijemi svjedok sudbonosnog DA koje su ispred njega izrekli dvoje njemačkih državljana.

Pred matičarom Ahmedom Boškovićem, na ljubav, vjernost i zajednički život zakleli su se službenici minhenskog aerodroma Markus Klokov i Samra Forto.

„Dolazimo stalno u Crnu Goru, ne znam ko je više voli od nas dvoje, u Baru uvijek posjetimo Staru maslinu, znamo legende o njoj, i kada smo ovdje imali vjeridbu u maju, maltene smo uglas rekli oboje ‘Hoćemo vjenčanje na Mirovici’, želimo da naša ljubav bude tako trajna i jaka kao Stara maslina“, kazala je juče „Vijestima“ Samra.

Njeni pokojni roditelji koji su radili u Njemačkoj, 1989. su kupili plac na Velikom Pijesku, tu podigli kuću i uživali u penziji. Samra kaže, iako su njeni korijeni u Bosni, rođena je Sarajka, jako je vezana za Crnu Goru. Ističe s ponosom, sarajevska joj krv, njemačka duša, a srce joj crnogorsko.

„Mislila sam i govorila samoj sebi, ako se udam, biče samo za Crnogorca. Eto, nije tako ispalo, bila je ljubav na prvi pogled sa Markusom, koji je inače i sam vezan sa Crnom Gorom i Barom. Njegova bivša žena, Njemica, rodom je baš iz Bara, i s njom ima sina Adrijana kojeg sam prihvatila kao svoje dijete, njegovim venama teče crnogorska krv”, kazala je Samra.

Markus kaže da je uživao kao nikad prije u nedjelju: želja mu je bila, kao i Samri, da svečanost vjenčanja bude u intimnoj atmosferi, „zato nije bilo svatova kao što je ovdje običaj“.

Kumovi su bili Dragana Ćetković, Samrina jaranica od prvih dana u Baru, i Ćazim Crnovršanin.

“Prijatelji i rodbina u Njemačkoj bili su oduševljeni kad su čuli za naš plan, legenda o Staroj maslini ih je opčinila, nisu se naljutili što nisu bili jer je sve bilo brzo da se organizuje dolazak. A mi ćemo pravu feštu ovim povodom prirediti idućeg juna u našoj kući na Velikom Pijesku, kada ćemo obilježiti veliki jubilej”, kaže u šali Markus.

Bonus video: