Pljevlja: NVO aktivisti izlijepili plakate "Kakva su tvoja pluća"

Pljevaljaci treba da razmisle da li treba da izlaze iz svojih kuća u vrijeme kada je povećana emisija štetnih čestica u vazduhu, poručili su iz NVO
78 pregleda 3 komentar(a)
Plakat NVO Breznice u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Plakat NVO Breznice u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 28.02.2014. 16:05h

Aktivisti NVO Breznica izlijepili su danas na više mjesta u gradu plakate, sa slikom pluća na kojima piše "Kakva su tvoja pluća" a u nijhovoj unutrašnjosti su islustarcije dimnjaka i rashladnog tornja TE.

Predsjednik Breznice Milorad Mitrović kazao je da su na ovaj način željeli upozoriti građane Pljevalja da razmisle da li treba da izlaze iz svojih kuća u vrijeme kada je povećana emisija štetnih čestica u vazduhu kao i da na vrijeme odu na pregled pluća kod svog ljekara kako sjutra ne bi bilo kasno za nekog od njih.

“Stanje se stalno pogoršava a niko od nadležnih se ne obazire na ovakvo alarmantno stanje.Svakim danom je sve više ljudi koji umiru ili onih kod kojih se detektuju najgore bolesti poput kancera pluća, mozga, želudca, debelog crijeva . Svakoga dana se javi novi slučaj kancera bar kod jednog građanina Pljevalja” kaže Mitrović.

Prema njegovim riječima u januaru su dvadeset sedam dana srednje dnevne vrijednosti PM10 čestica bile iznad propisane granične vrijednosti (50μg/m3), a dvadeset pet dana izmjerene vrijednosti su bile iznad tolerantne vrijednosti.

“Kvalitet vazduha posebno je loš bio u period od 10 do 14 januara kada su vrijednosti praškastih materija bile 3 do 4 puta veće od dozvoljenih. Najveća koncentracija pm 10 čestica zabilježena je 12. Januara i iznosila je 324 mikrograma po metru kubnom”, rekao je Mitrović.

Bonus video: