Problemi u Crnoj Gori korupcija, napadi na medije, nepotizam...

Postoje dokazi da su državni zvaničnici bili korumpirani i da nijesu kažnjeni", stoji u izvještaju
137 pregleda 37 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2014. 07:41h

Korupcija oličena u nepotizmu, favorizovanju politički podobnih pojedinca, slaboj kontroli sukoba interesa u svim granama vlasti, društvena diskriminacija i nasilje protiv socijalno ugroženih grupa, te stalno uznemiravanje nezavisnih medija i novinara i neuspjeh da se riješe raniji slučajevi nasilja nad kritičarima vlasti, najveći su problemi Crne Gore kad je u pitanju poštovanje ljudskih prava.

To piše u Izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu za 2013. godinu, koji je predstavio američki državni sekretar Džon Keri.

"Zakon predviđa kazne za korupciju zvaničnika na najvišem nivou, ali vlast nije efektivno primijenila propise, pa ova pojava ostaje ozbiljan problem. Postoje dokazi da su državni zvaničnici bili korumpirani i da nijesu kažnjeni", stoji u izvještaju.

SD konstatuje i da su kazne za procesuirane niže službenike za korupciju veoma visoke dok su napori da se istraže, gone i osude visoki zvaničnici za korupciju uglavnom nedjelotvorni, pozivajući se na istraživanje MANS-a o 333 slučaja korupcije od 2006. do 2012.

Opširnije u štampanom izdanju "Vijesti" za 28. februar

Bonus video: