OZON: Vlada da obavijesti o projektu regionalne deponije u Beranama

U javnosti se stvorila potpuna pometnja i nije jasno ko je nadležan za rješavanje ovih problema izvršna vlast ili političke partije"
56 pregleda 0 komentar(a)
Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Vasove vode, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 27.02.2014. 12:27h

Ekološki pokret OZON pozvao je Vladu Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma da saopšte postoji li glavni revidovan projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije u opštini Berane i da li se takav objekat namjerava graditi na lokaciji Vasove vode.

Direktor Ozona Aleksandar Perović podsjetio je na izjave čelnika Narodne stranke i potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića koji tvrde da je postignut dogovor sa republičkim i lokalnim vlastima da se na nelegalnoj deponiji opasnog otpada na Vasovim vodama više neće odlagati otpad.

"Što je u potpunom konfliktu sa najavljenim projektom izgradnje regionalne sanitarne deponije i Regionalnog centra za obradu otpada koji je dokumentacijom vezan za tu lokaciju. U javnosti se stvorila potpuna pometnja i nije jasno ko je nadležan za rješavanje ovih problema izvršna vlast ili političke partije", naveo je Perović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Ozon je pozvao upravu opštine Nikšić da saopšti da li je dogovoreno da se neselektivno prikupljen otpad iz Berana odlaže na nelegalnoj deponiji Mislov do, koja je davno premašila kapacitete i trenutno predstavlja ozbiljnu prijetnju po životnu sredinu, naročito ako se zna da se nalazi u neposrednoj blizini skladišta eksploziva.

Perović je kazao da je za projektnu dokumentaciju i prateće ekspertize izdvojeno dosta novca, a da je od početka, kao tvrdi, bilo jasno da Vasove vode nijesu adekvatna lokacija ni za privremeno odlagalište ni za regionalnu sanitarnu deponiju, zbog blizine međunarodno zaštićene rijeke Lim, izvorišta pitke vode, naseljenih mjesta, poljoprivrednog zemljišta, konflitka sa auto-putem Bar-Boljari.

Perović smatra da je zbog toga elementarno pristojno informisati javnost o čemu se zapravo radi.

On je upitao da li je izabrana neka druga lokacija, što, kako je rekao, podrazumijeva novu projektnu dokumentaciju, značajna sredstva i vrijeme ili se odustalo od regionalne deponije za četiri opštine sa sjevera u Beranama.

"Pozivamo resornog Ministra Gvozdenića i generalnog direktora Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj Sinišu Stankovića da javnost upoznaju sa činjeničnim stanjem, kako se ne bi dozvolila manilupacija javosti i ozbiljni ekološki problemi zloupotrebljavali u svrhu predizbornih kampanja", rekao je Perović.

U OZON-u, kako je rekao Perović, smatraju da su te informacije veoma važne za adekvatno informisanje javnosti i da bi eventualnim izbjegavanjem preciznog odgovora bila prekšena i Arhuska konvencija.

"Nadamo se brzom reagovanju Vlade, resornog Ministarstva, lokalne uprave opštine Nikšić kako bi se stvorile pretpostavke da zainteresovana javnost iskoristi svoja zakonom garantovana prava na učešće u procesu donošenja odluka iz oblasti životne sredine", rekao je Perović.

On je zaključio da će u suprotnom u Ozonu smatrati da je riječ o klasičnoj političkoj manipulaciji u toku predizborne kampanje za lokalne izbore u Beranama.

Bonus video: