Crnogorski USKOK uskoro pred Vladu

Još je ostalo da se precizira da li će specijalno tužilaštvo biti nadležno za sve predmete korupcije i organizovanog kriminala, ili samo one na visokom nivou
66 pregleda 8 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.02.2014. 19:47h

Radna verzija zakona na osnovu koga treba da se uspostavi autonomno specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju je skoro urađen, još je ostalo da se precizira da li će ono biti nadležno za sve predmete korupcije i organizovanog kriminala ili samo one na visokom nivou, saopšteno je “Vijestima” iz Vladine radne grupe koja radi na tom ključnom aktu.

Akcionim planom za poglavlje 23 predviđeno je da specijalno tužilaštvo bude formirano do novembra ove godine. U dokumentu se navodi da bi ono trebalo biti nadležno za postupanje u svim slučajevima sa elementima korupcije, a da se u okviru njega obezbijedi specijalizacija za “osjetljive oblasti” i korupciju na visokom nivou.

Kakva će biti konačna verzija znaće se nakon što eksperti Evropske komisije razmotre nacrt, koji treba da odobri Ministarstvo pravde, na čijem je čelu Duško Marković. “Vijestima” je u Ministarstvu rečeno da je posao pri kraju i da nema spornih tačaka, već da se analiziraju uporedna praksa i traži najbolje rješenje.

Marković je ranije izjavio da će koristiti iskustva zemalja koje se već ispunjavale evropske obaveze u ovm dijelu, poput Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Slovačke, ali i Srbije.

Institut alternativa je napravio dokument “Institucionalni okvir za istrage korupcije i organizovanog kriminala, u kome je data uporedna praksa nekoliko država, a koji koristi radna grupa.

U Crnoj Gori je kao model najčešće pominjan hrvatski USKOK, koji se osmjelio da podigne nekoliko optužnica protiv bivšeg premijera Iva Sanadera.

Njegovog šefa imenuje glavni tužilac, uz prethodno mišljenje ministra pravosuđa. “Uskočka” vertikala podrazumijeva specijalno tužilaštvo, sudove i poseban policijski odsjek, koji paraleno vode krivičnu i finansijsku istragu.

U Litvaniji se nije znalo da li vode zemlju kriminalci ili Vlada

Litvanija je za 11 godiina, od formiranja posebnog tijela u okviru Državnog tužilaštva do pristupanja EU 2004. godine, uspjela da značajno smanji procenat slučajeva korupcije i organizovanog kriminala.

Dimenzije problema koji su postojali najbolje odslikava osvrt na tadašnje stanje u zemlji prvog direktora Specijalnog tužilaštva Juozasa Gaudutisa:

"Ponekad je bilo upitno ko upravlja zemljom: kriminalci ili Vlada".

U Rumuniji postoji Nacionalni direktorat za antikorupciju koji se bavi slučajevima korupcije na srednjem i najvišem nivou, a u Srbiji specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal djeluje u okviru javnog tužilaštva.

Posebnim Zakonom je uređena nadležnost tužilaštva za organizovani kriminal, specijalnih sudova i posebne organizacione cjeline MUP-a.

Bugarska okupila stručnjake, pa samo 10 odsto presuda pada

U Makedoniji postoji takozvana Sudska policija, koja ima zadatak da pomaže državnom tužilaštvu u istragama organizovanog kriminala i korupcije.

"Njeni službenici su policajci iz MUP-a, Finansijske policije, Vojne policije i Carinske službe Republike Makedonije”, piše u analizi Instituta.

U Bugarskoj Specijalno tužilaštvo ima odjeljenje „za kriminal“ i za „ekonomiju“.

Njegov tim okuplja tužioce, istražitelje, policijske operativce, koji zajedno rade do sudske odluke.

”Zahvaljujući tome, u prvoj godini rada, mali broj predmeta je 'vraćen' od strane suda – 10,86 odsto”, navodi se u dokumentu Instituta Alternativa.

Bonus video: