Forum Progres: Tužilaštvo diskriminiše, moguće zamrzavanje rada

U poslednja dva dana desila su se tri ozbiljna incidenta, kazali su iz Foruma Progres
2 komentar(a)
LGBT, Foto: Shutterstock.com
LGBT, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.02.2014. 18:04h

U nevladinoj organizaciji LGBT Forum Progres razmišljaju o zamrzavanju daljeg rada, zbog, kako su kazali, nastavka nasilja nad liderima gej pokreta i izostanka reakcije državnog tužilaštva.

“U poslednja dva dana desila su se tri ozbiljna incidenta. U njima smo registrovali i osobe koje su i ranije prijavljene zbog mržnje i ugrožavanja bezbjednosti. Očigledno je da prema njima nije efikasno primijenjen zakon”, ocijenili su iz te organizacije, bez preciziranja detalja incidenata.

Tužioci, kako su kazali, pokazuju selektivnost u primjeni zakona i nezaintersovanost da obezbijede ravnopravnost LGBT osoba sa ostalima u Crnoj Gori kojima se ugrožava bezbjednost.

Kako su saopštili, od članova LGBT Foruma Progres postoje predlozi da se zbog odnosa državnog tužilaštva proglasi moratorijum na dalji javni rad.

“Ta i mogućnost zamrzavanja sveukupnog rada, efekti i posledice tog čina biće razmotrene pred tijelima organizacije. Državni tužioci će morati unaprijediti svoju posvećenost zaštiti LGBT zajednice i pokazati da LGBT osobe tretiraju ravnopravno s ostalim građanima ili ćemo biti prinuđeni da obustavimo dalje javne aktivnosti do stvaranja povoljnijeg institucionalnog ambijenta”, piše u saopštenju.

Bonus video: