Delegacija Crne Gore u posjeti Sjevernoj Irskoj

Ministar Bošković upoznao je sagovrnike sa aktivnostima koje je Ministarstvo rada i socijalnog staranja
3 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Predrag Bošković, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Ažurirano: 24.02.2014. 17:50h

Ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, koji predvodi crnogorsku delegaciju u posjeti Sjevernoj Irskoj sastao se danas sa ministrom zdravlja, socijalnih usluga i javnog zdravlja, Edvinom Putsom i predsjednikom Parlamenta Sjeverne Irske, Vilijemom Hejtom.

Ministar zdravlja, socijalnih usluga i javnog zdravlja Puts, tokom susreta, upoznao je crnogorsku delegaciju sa organizaciom sitema zdravstvene i socijalne zaštite Sjeverne Irske. Tom prilikom je istakao da je reforma sitema socijalne i dječije zaštite dugoročan porces, koji Sjeverna Irska sporvodi još od 1995. godine.

Ministar Bošković upoznao je sagovrnika sa aktivnostima koje je Ministarstvo rada i socijalnog staranja (MRSS) već nekoliko godina sporvodi u okviru reforme sistema socijalne i dječije zaštite, a sve u cilju poboljšanja položaja djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju, osoba sa invaliditetom i starih osoba i drugih ranjivih grupa.

Pružanjem socijalnih usluga, kao što su: podrška za stanovanje djeci koja izlaze iz doma za nezbrinutu djecu, pomoć u kući djeci sa najtežim smetnjama u razvoju, asistenti u nastavi, prilagođeni prevoz djece sa smetnjama u razvoju, igračkoteke, psihološka savjetovališta, širenjem mreže dnevnih centara, jačanjem usluge hraniteljstva, redovnim obezbjeđivanjem sredstava za finansiranje prava iz oblasti socijalne i dječije zaštite, obezbjeđivanjem ljetovanje i zimovanje za djecu socijalno ugroženih kategorija stanovništava, ali i djecu sa smejtnjam i teškoćama u razvoju, subvencioniranjem cijena električne energije najugroženijoj kategoriji stanovništva, kao i nabavkom besplatnih udžbenika za djecu korisnika materijalnog obezbjeđenja i djecu bez roditeljskog staranja, MRSS pomaže korisnicima socijalnih prava i usluga. Intezivno radimo na promjeni zakonske regulative, ali i reorganizaciji isnsticuija socijalne i dječije zaštite, u čemu imamo podršku UN institiucija u Crnoj Gori, ali i NVO sektora, istako je Bošković, dodajući da će se nastaviti sa razvojem socijalnih servisa.

Sagovornici su se na kraju satanka saglasili da je razmjena iskustava u oblasti socijalne i dječije zaštit od posebnog začaja i da će se sradnja u ovoj oblasti između Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Ministarstva zdravlja, socijalnih usluga i javnog zdravlja Sjeverne Irske nastaviti.

Ministar Bošković se sastao i sa predsjednikom Parlamlenta Sjeverne Irske Hejtom, sa kojim je razgovarao o refermi sistema socijale i dječije zaštite i organizaciji tražišta rada u Crnoj Gori i mogućnosti veće saradnje institucija u cilju razmjene iskustava, kao i podizanju kvaliteta usluga. Sagovornici su se saglasili da je socijalna politika jako važna sa aspekta unarpijeđenja položaja građana, te da na njenom razvoju treba raditi u kontinuitetu.

Predsjednik Hejt je u otvorenom razgovoru objasnio tradiciju odnosa i demokratije u Sjevernoj Irskoj kao i sistem vladavine prava koji se dosta razlikuje od kontinentalnog.

Sa zadovoljstvom je istaknuto da dobri odnosi Crne Gore i UK a samim tim i Sjeverne Irske mogu podstaći dalji razvoj bilateralnih odnosa u svim segmentima razvijene demokratije.

Bonus video: