PzP traži zabranu Pobjede i CdM-a

U tekstu se "jezikom mržnje poziva na linč i nasilje protiv Predsjednika Pokreta za Promjene i poslanika Skupštine Crne Gore, Nebojše Medojevića"
609 pregleda 75 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.02.2014. 19:45h

Pokret za promjene zatražio je zabranu distribuciju dnevnog lista pobjeda i portala Cafe del Montenegro zbog objavljenog teksta „Šamar za perverznu glavu“ autora Mihaila Terzića.

U zahtjevu upućenom Osnovnom državnom tužiocu, navodi se da se u tekstu "jezikom mržnje poziva na linč i nasilje protiv Predsjednika Pokreta za Promjene i poslanika Skupštine Crne Gore, Nebojše Medojevića, čime se grubo krše zajamčena prava i slobode čovjeka i građanina i raspiruje se mržnja prema pripadnicima određene politčke grupacije".

"Članom 11. Zakona o medijima precizno je navedeno da „nadležni sud može, na predlog državnog tužioca, zabraniti distribuciju objavljenog programskog sadržaja medija, kojim se poziva na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajamčenih prava i sloboda čovjeka i gradjana, ili izazivanje nacionalne , rasne ili vjerske netrpeljivosti ili mržnje.

Članom 23. Zakona zbaranjeno je objavljivanje informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv osoba ili grupe osoba .

Kako je predmetnim tekstom u potpunosti povrijedjen član 11. i 23. Zakona o medijima , kojim je povrjedjeno Ustavno zajamčeno pravo i sloboda poslanika Nebojše Medojevića i izaziva se netrpeljivost i mržnja prema njemu kao predstavniku jedne relevatne političke opcije u Crnoj Gori, s toga zahtjevamo od osnovanog državnog tužioca da uputi nadežnom Osnovnom sudu u Podgorici predlog za donošenje rešenja o privremenoj zabrani distribucije obljavljenog programskog sadržaja, do pravosnažnosti odluke o zabrani, u dnevnom listu Pobjeda i portalu CDM, a sve shodno čanu 12 Zakona o medijima", navodi se u saopštenju PzP-a.

CdM: Teško je komentarisati gluposti

Uredništvo CdM-a očekuje da će Osnovni tužilac zahtjev Pokreta za promjene da se zabrani rad portala zbog objavljene kolumne odbaciti kao neosnovan, i poručuje da će kao i do sada prenositi objavljivati različita mišljenja i stavove.

Urednica CdM-a je u reagovanju na zahtjev PzP-a kazala da je „Teško je komentarisati takve gluposti".

"Nebojši Medojeviću se sviđa jedino onaj medij koji objavljuje ono što on misli. Na njegovu žalost mi smo medij koji objavljuje različita mišljenja i stavove. To je poenta medija. Nadamo se da se ne bi ovako ponašao da dođe na vlast. Nebojša Medojević ne zna šta je medijski pluralizam. Mi ćemo i dalje raditi kao što smo radili i dosada, i očekujemo od Tužilaštva da ovu prijavu odbaci kao neosnovanu.

Izgleda da su promjene retrogradne svijesti potrebne u svim segmentima političkog života u Crnoj Gori bez obzira da li su vlast ili opozicija“, navodi se u reagovanju CdM-a.

Bonus video: