OZON: Sve je politički marketing NS

Obezbijeđena su sredstva za sanaciju privremene deponije na Vasovim Vodama i za odvoz smeća
56 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 14:15h

Na Vasovim vodama više neće biti odlagano smeće, koje će biti odvoženo, dok ne bude pronađen adekvatan prostor za novu deponiju, saopšteno je iz Narodne stranke (NS).

“Cijeneći dugogodišnji napor, građana Beransela, i njihovu borbu za uklanjanje privremenog odlagališta smeća na Vasovim vodama, a uz inicijativu i zajednički napor NS, lokalne saomouprave i republičkih vlasti, danas je stavljena tačka na ovaj problem”, saopšteno je iz NS.

Prema njihovim riječima, zaključeno je da se na Vasovim vodama neće odlagati smeće.

“Obezbijeđena su sredstva za sanaciju privremene deponije na Vasovim Vodama i za odvoz smeća, dok se ne pronađe adekvatan prostor za novu deponiju”, naveli su iz NS.

Oni su kazali da garancija građanima Beransela da će se problem biti riješen predstavlja činjenica da, u ime NS, iza njega stoji njen odbornički kandidat Sveto Tomović.

“On se sve ove godine i lično, i sa svojom porodicom kao i ostalim građanima Beransela, borio za izmještanje privremene deponije sa Vasovih voda”, kaže se u saopštenju.

OZON: Tvrdnje Narodne stranke su politički marketing

Nevladina organizacija "Ekoloski pokret OZON" ističe da nema saznanja da je postignut dogovor o kome govori Narodna stranka i pitaju se zašto tom sastanku nijesu prisustvovali ovlašćeni predstavnici MZ Beranselo, a smatraju da je riječ o klasičnom predizbornom marketingu i neutemeljenim tvrdnjama kojima se pokušava pripisati zasluga za nešto sto je gorući problem opštine Berane.

Aleksandar Perović, direktor ekološkog pokreta Ozon (foto: Arhiva "Vijesti")

"Ako se služimo argumentima, shvatićemo da se trenutno deponovanje na Vasovim vodama ne vrši zbog toga što je Upravni sud Crne Gore poništio potpuno neosnovanu odluku lokalne uprave, koja je služila kao pokriće za razne manipulacije i dobijanje asistencije policije za razbijanje mirnih protesta mještana Beransela. Što se tiče obezbijeđenih sredstava za sanaciju lokacije, mi ne znamo kako je to moguće obezbijediti bez projektne dokumentacije, koja sigurno nije urađena, niti su dobijene sve potrebne dozvole, kao što je recimo ekoloska saglasnost", ističe se u saopštenju OZON-a.

Iz ove NVO se takođe pitaju kako je bez svega toga moguce obezbijediti sredstva za prelazni period dok se ne nađe alternativno rješenje u skladu sa zakonom, koje će pretpostavljaju opet biti privremenog karaktera jer za uspostavljanje pravilnog sistema upravljanja otpadom treba mnogo sredstava ali i izvjesno vrijeme.

"Smatramo da je riječ o neutemeljenim zajključcima, iza kojih bi u slucaju da su istiniti trebalo da stanu Vlada, odnosno Ministarstvo održivog razvoja i turizma ili lokalna uprava opstine Berane, a nikako politička partija. Garancije u ovom slučaju može da ponudi samo Vlada, eventualno lokalna uprava, nikako građani, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost, jer samo tako imaju težinu i neko bi snosio odgovornost u slučaju da se to ne ostvari", kažu iz OZON-a.

Galerija

Bonus video: