Nema preciznih podataka o izlovu tune

"Plan je da Crna Gora napravi određene ekonomske analize isplativosti članstva u ICCAT i traženja kvota za tunu, za šta trenutno nema finansijskih sredstava"
96 pregleda 0 komentar(a)
Tuna, Foto: Beta/AP
Tuna, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2014. 11:03h

Nepostojanje preciznih podataka o dosadašnjoj količini izlovljene tune jedan je od razloga što Crna Gora još nije donijela konačnu odluku o apliciranju za članstvo u Međunarodnoj komisiji za očuvanje i zaštitu atlantskih tuna (ICCAT), koja određuje kvote za izlov.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kazali su agenciji Mina-business da Crna Gora nema ni dobro razvijenu tradiciju ulova tune, što je jedan od važnijih parametara o kojim ICCAT vodi računa prilikom razmatranja podnijete aplikacije za članstvo.

U Crnoj Gori, kako su dodali, ne postoji organizovan komercijalni ulov tune.

"Prisustvo tune, kao izraženo migratorne vrste, u našim vodama potvrđuju sporadični ulovi, više udicama, a mnogo manje mrežama. Plan je da Crna Gora napravi određene ekonomske analize isplativosti članstva u ICCAT i traženja kvota za tunu, za šta trenutno nema finansijskih sredstava", rekli su iz Ministarstva.

Izlov tune je dozvoljen državljanima Crne Gore, odnosno strancima registrovanim za izlov ribe pod uslovima propisanim Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi.

"Međutim, izvoz tune u druge zemlje nije moguć, jer Crna Gora nije članica ICCAT–a, ali ni EU, pa nema uspostavljen sistem kvota i posebne propise za ovu vrstu", objasnili su iz Ministarstva.

ICCAT je organizacija koja prati stanje resursa kada su tuna i njoj slične vrste u pitanju u Atlantskom okeanu i Sredozemnom moru radi očuvanja i zaštite prirodnih stokova.

ICCAT na godišnjem nivou donosi preporuke koje imaju obavezujući karakter za sve države članice, a odnose se na minimalne veličine koje se smiju loviti, ograničenja ribolovnog napora, određuje kvote za ulov i uzgoj tune i njoj srodnih vrsta, kao i vremenska i prostorna ograničenja ribolova i kontrolne mjere.

Ta organizacija nadzire 30 vrsta i zadužena je i za prikupljanje statističkih podataka i koordinaciju naučnih istraživanja. Propisuje način upotrebe ribolovnih alata, kao i način praćenja i prikupljanja podataka o ulovu, uzgoju i trgovini tunom.

Bonus video: