Filipović pobijedio državu na sudu: Zbog pritvora čeka 240.000

Šteta traje sve dok mi ne plate i obnavljanje brevete, da bih mogao nastaviti da plovim
0 komentar(a)
Zoran Filipović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Filipović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 20.02.2014. 18:55h

Baranin Zoran Filipović dobio je sudski spor kojim je država dužna da mu isplati nešto više od 241.000 eura zbog štete koju je pretrpio dvomjesečnim neosnovanim pritvorom. Presuda još nije pravosnažna jer Vrhovni sud nije odlučivao po žalbama, na čemu Filipović u izjavi za „Vijesti” insistira, očekujući što prije pečat pravosnažnosti.

Njemu je suđeno za nasilje u porodici pa je kraj 2002. i početak 2003. proveo u pritvoru.

U postupku pred barskim sudom on je, zatim, kako je rekao, oslobođen krivice zbog zastare i nedostatka dokaza.

Nakon toga, pokrenuo je postupak za nadoknadu štete, kao i desetine građana Crne Gore koji se šalju u pritvor usljed manjka dokaza. Na to su advokati optuženih u krivičnim postupcima više puta upozoravali, kao i mediji i nevladin sektor iznoseći podatke o milionima eura koje država daje za nadoknadu štete. Ministarstvo pravde je 2010. Filipoviću, kako piše u presudi koju je dostavio „Vijestima”, nudilo poravnanje od 3.400 eura, ali je on odbio i podnio tužbu. Tražio je nadoknadu štete za pretrpljene duševne bolove zbog neosnovanog pritvora i za izgubljenu zaradu u periodu dok je trajao višegodišnji sudski postupak.

Kao oficir na brodu sa prosječnom platom od 4.000 eura, zahtijevao je da mu država plati i štetu za obnovu brevete, odnosno ovlašćenje za plovidbu, koje je izgubio jer kao krivično gonjen nije mogao da plovi.

Presudom barskog suda iz 2012. Filipović je dobio 109.000 eura, ali se žalio nakon čega mu je isti sud u novembru prošle godine dodijelio oko 241.000, od čega 228.000 eura na ime izgubljene zarade od januara 2003. do februara 2010.

„Cilj mi je pravosnažna presuda, odnosno poštovanje suđenja u razumnom roku. Tražim da me vrate na svjetsku radnu berzu”, rekao je Filipović

„Cilj mi je pravosnažna presuda, odnosno poštovanje suđenja u razumnom roku. Tražim da me vrate na svjetsku radnu berzu”, rekao je Filipović. On kaže da njegova šteta ni danas nije prestala i da će trajati „sve do vraćanja breveta u pređašnje stanje”.

Zbog presuda državni trezor bio blokiran

Prema podacima koji su objavljeni prošle godine, šteta zbog neosnovanog lišavanja slobode bila je preko dva miliona eura, koliko je otprilike iznosilo i godinu ranije. Premijer Milo Đukanović je u odgovoru na poslaničko pitanje saopštio da je u 2012. isplaćeno 149,185 eura, a do sredine 2013. još 32.140.

Pored navedenog iznosa, kako je objasnio, po pozitivno rješenim zahtjevima opredijeljeno je još 16.060 eura.

Na osnovu pravosnažnih presuda koje se odnose na neosnovano lišenje slobode tokom 2012. putem blokade Glavnog državnog računa Trezora naplaćeno 1.726.776 eura.

Bonus video: