Potvrđen prvi slučaj gripa AH3 u Crnoj Gori

Epidemiolozi pojašnjavaju da je intenzitet influenze u Evropskom regionu, uprkos rastu, još na niskom nivou u većini zemalja
60 pregleda 0 komentar(a)
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Klinički centar, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.02.2014. 15:41h

U Institutu za javno zdravlje potvrđen je prvi slučaj gripa AH 3 u ovogodišnjoj sezoni.

"Pacijent je na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore, zbog teške hronične bolesti te je samim tim u povećanom riziku od razvoja komplikacija gripa. Trenutno, intenzitet gripa je još na niskom nivou u Crnoj Gori. Uvidom u elektronsku bazu prijavljivanja zaraznih bolesti na primarnom nivou zdravstvene zaštite u Crnoj Gori, u periodu od 09. do 16. februara, registrovane su 64 osobe sa simptomima nalik gripu", saopšteno je iz Instituta.

Epidemiolozi pojašnjavaju da je intenzitet influenze u Evropskom regionu, uprkos rastu, još na niskom nivou u većini zemalja.

"Napominjemo da je najdjelotvornija mjera prevencije gripa – vakcinacija, te preporučujemo da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija što prije vakcinišu, pri čemu se zaštita stvara nakon 2-3 nedjelje od dobijanja vakcine. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i kad je virus počeo da se širi u okruženju", piše u saopštenju.

Preporučuju i opšte mjere prevencije, kao što su rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе bliskih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа.

Bonus video: