Razvoj interneta doveo do erozije privatnosti

"Što smo više eksponiraniji mediji će biti zainteresovaniji ali treba naći bilans..."
88 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 18:20h

Razvoj interneta doveo je do erozije privatnosti i jednom objavljena informacija ostalje za sva vremena, a isto važi i za zloupotrebe privatnosti građana, poručio je Aleksa Ivanović iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

On je na tribini o medijima i zaštiti ličnih podataka napomenuo da u privatnost građana ulaze svi, od države, komapanija, komšija do medija.

"Što smo više eksponiraniji mediji će biti zainteresovaniji ali treba naći bilans. Zakonodavstvo nam je uglavnom usaglašeno ali i praksi fali znanja i mi ponašanjem dajemo doprinosa da podaci budu gdje ne treba da budu", kazao je Ivanović.

On je kazao da je nesumnijivo da ne postoji odravdanje da video nadzor snima gjde smo u svakom trenutnku, ali da postoji dilema gdje je granica opravdanosti informacijama koje daju javni funkcioneri.

"Ako je dobio nasljedstvo prije stupanja na funkciju, ili je isto dobio supružnik, ne vidim razlog da to treba da bude dostupno javnosti. To je evropski standard", kazao je on.

Na to je reagovao Nedjeljko Rudović iz "Vijesti" napominjući da je upravo "nasljedstvo bilo izgovor za brojne pljačke".

"Izmjene Zakona o konfliktu interesa u cilju da djeca i supružnici funckionera nemaju obavezu da prijavljuju imovinu, kao i da ne moraju da prijave ono što su dobili prije stupanja na funkciju, nijesu prihvatljive", kazao je on.

Rudović je rekao da postoje ozbiljne dileme kako treba regulisati tu materiju.

"Crnogorski mediji imaju ozbiljan zadatak da informišu javnost, ali i da upozoravaju i utiču na one koji u naše ime upravljaju državom, i kako troše naše pare", rekao je on. Ukoliko novinari odgovorno ne pristupe poslu, kazao je, koliko god pomagali građanima, mogu im i uništiti život.

"Mislim da napredujemo i da medij sve više ne prepoznaju kao uslužno sredstvo, već kao reprezent građana", rekao je on.

Medijiski analitičar Duško Vuković rekao je da novinarska etika stavlja do znanja da sfera privatnosti treba da bude zaštićena, ali da se ta zaštita smanjuje kada je riječ o javnim ličnostima.

On je rekao i da smatra da idemo u tom smjeru da ćemo biti sve više nadzirani, sa sve manje privatnosti.

"demo u smjeru da ćemo biti sve više nadzirani, sa sve manje privatnosti"

Tribinu je organizovana Studentska asocijacija za međunarodnu saradnju u saradnji sa fondacijom Konrad Adenauer Stiftung.

Zdravstveni podaci široko dostupni

Ivanović je naglasio da je zaštita ličnih podataka poseban problem u zdravstvenom sistemu, budući da je informatički povezan.

"Bilo ko može da ima pristup podacima o bolestima i zdravstvenom stanju, čak iako nije izabrani ili ljekar koji liječi pacijenta", upozorio je on.

Galerija

Bonus video: