Savjet RTCG usvojio prigovor Akcije za ljudska prava

HRA je u prigovoru Komisiji Savjeta RTCG posebno ukazala i na 13 primjera kršenja Kodeksa novinara Crne Gore u izvještavanju TVCG, koji su bili istaknuti u izvještaju
75 pregleda 1 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2014. 12:04h

Savjet RTCG je usvojio prigovor izvršne direktorke NVO Akcija za ljudska prava (HRA), Tee Gorjanc-Prelević, zbog toga što u centralnoj informativnoj emisiji Dnevniku, TVCG nije izvjestila o izvještaju HRA "Monitoring novinarskih samoregulatornih tijela u Crnoj Gori", saopšteno je iz HRA.

Savjet RTCG je, kako se navodi, povodom toga preporučio Radojki Rutović, direktorki TVCG da "u planiranju sadržaja koji se obrađuju u okviru centralne informativne emisije obrate pažnju na događaje od javnog interesa i pokažu maksimum napora kako bi pronašli prostor za takve informacije”.

Savjet je postupio na osnovu izvještaja Komisije za prituzbe i predstavke, koja je zaključila da je „predstavljanje izvještaja događaj od javnog interesa, koji je trebalo da bude ispraćen i predstavljen javnosti u okviru Dnevnika 2, kao najgledanije informativne emisije. Komisija je takođe zaključila da „neemitovanjem informacija o događaju i samom Izvještaju nije poštovan jedan od ciljeva javnog servisa, koji se odnosi na obavezu da javni servis pravovremeno, sveobuhvatno, objektivno, uravnoteženo i vjerodostojno obrađuje događaje u Crnoj Gori podržavajući fer konstruktivan dijalog".

HRA je u prigovoru Komisiji Savjeta RTCG posebno ukazala i na 13 primjera kršenja Kodeksa novinara Crne Gore u izvještavanju TVCG, koji su bili istaknuti u izvještaju. Savjet RTCG je u odnosu na te slučajeve preporučio direktorki TVCG da ”sve prigovore, a koji su obrađeni u Izvještaju Akcije za ljudska prava, prihvatajući ih kao veoma mjerodavne, pažljivo analizira i preduzme neophodne mjere kako se profesionalni propusti ne bi ponavljali”.

Od slučajeva na koje su ukazali Savjetu, iz HRA posebno ističu "drastičan primjer kršenja Kodeksa prilikom izvještavanja TVCG sa konferencije za medije Specijalnog izvjestioca UN za slobodu mišljenja i izražavanja, Frenka La Rua, koji je mogao izazvati skandal u odnosima Crne Gore i Organizacije Ujedinjenih nacija".

"U izvještaju TVCG o tom događaju je saopšteno: "Što je čuo, La Ru je u izvještaju i napisao, ali ga je zato jedva pročitao…", praćeno snimkom gospodina La Rua, koji je, kao stranac, ali i očigledno slabovida osoba, s teškoćom čitao i izgovarao crnogorska imena. Neopravdanim isticanjem nedovoljno dobrog vida i nepoznavanja crnogorskog jezika, novinarka je ugrozila integritet ličnosti i prekršila načelo br. 9 Kodeksa novinara Crne Gore", navode iz HRA.

HRA podsjeća građane na pravo da se obrate Komisiji RTCG za predstavke i prigovore slušalaca i gledalaca u roku od mjesec dana od dana emitovanja spornog priloga, ako uoče kršenje novinarske etike ili imaju druge primjedbe na rad javnog servisa.

Bonus video: