Forum 2010: Nije bilo razloga da policajci pesnicama udaraju građane

"Bez obzira što protestni skup nije prijavljen, Forum 2010 smatra da nije bilo razloga da policajci pesnicama udaraju one građane koji su, na miran i civilizovan način, protestovali"
0 komentar(a)
Protest, Marko Milačić, Boban Batrićević, Hapšenje, Foto: Zoran Đurić
Protest, Marko Milačić, Boban Batrićević, Hapšenje, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.02.2014. 18:53h

Forum 2010 izrazio je oštar protest zbog "prekomjerne upotrebe sile koju je policija primijenila prema građanima koji su se okupili u Podgorici sa željom da iskažu revolt zbog ukupne političke i socio-ekonomske situacije u Crnoj Gori".

"Bez obzira što protestni skup nije prijavljen, Forum 2010 smatra da nije bilo razloga da policajci pesnicama udaraju one građane koji su, na miran i civilizovan način, protestovali u blizini sjedišta Vlade. Naš portparol Boban Batrićević nijednim gestom nije izazvao policajca koji ga je, dok je privođen, otvorenom šakom udario u predjelu glave. Zato Forum 2010 zahtijeva od Uprave policije da sankcioniše svoje pripadnike koji su dali sebi za pravo da batinaju građane", navodi se u saopštenju Foruma 2010.

"Kao organizacija uglednih pojedinaca koji se zalažu za mirnu promjenu vlasti , ali i kao organizacija koja se bori za vladavinu prava, Forum 2010 osuđuje kamenovanje koje su danas desilo tokom protesta. Oni koji su se danas odlučili za rušilačke metode pokušali su da kompromituju građanski protest. Forum 2010 izražava žaljenje i zbog povrijeđenih policajaca".

Nova: Još jedan dokaz nedemokratske države

Prekomjerna upotreba sile na protestu još jedan je dokaz da Crna Gora nije demokratska država, i da je policija samo sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima, saopšteno je iz Nove srpske demokratije (NOVA).

U saopštenju Nove navodi se da ta stranka najoštrije osuđuje "batinanje građana od strane crnogorske policije".

"Prekomjerna upotreba sile koja je viđena danas u Podgorici, pokazuje da u Crnoj Gori, pod vlašću Demokratske partije socijalista i Mila Đukanovića, ne postoje ni minimalni uslovi za uspostavljanje demokratskih principa“, ocijenjeno je iz Nove, prenosi Mina.

"MUP najoštrije osuđuje napad na policijske službenike od grupe građana koji su učestvovali na današnjim neprijavljenim protestima u Podgorici"

U Novoj smatraju da je, nakon svega, neophodno pozvati na odgovornost i zakonski sankcionisati onoga ko je naredio današnju akciju policije.

"Ali smo sigurni da nadležni organi neće reagovati u tom pravcu, i to iz dva razloga – jer u Crnoj Gori ne postoje slobodne i nezavisne institucije, i zbog toga što vjerujemo da je uputstvo za današnje prebijanje dao neko iz samog vrha režima", kaže se u saopštenju.

Iz Nove su naveli da iznenađuje tolika brutalnost policije, i da treba napraviti paralelu sa događajima u Ukrajini, gdje su tamošnji organi reda pokazali veliku trpeljivost i toleranciju u odnosu na demonstrante.

"Koji su, za razliku od podgoričkih, bili veoma radikalno nastrojeni, pa su čak i upadali u institucije i otimali i palili čitava ministarstva, dok se u Crnoj Gori građani prebijaju iako na protestima nije bilo izliva nasilja, nego se radilo o svojevrsnom vidu protesta iskazanom na miran način", kazali su iz te stranke.

Oni su naglasili da građani moraju imati pravo na proteste i okupljanje, jer je to njihovo demokratsko pravo.

"Ali se još jednom dokazalo da Crna Gora nije demokratska država, i da je policija samo sredstvo za obračun sa političkim neistomišljenicima“, kaže se u saopštenju Nove.

MUP osudio napad na policijske službenike

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) osudilo je napad na policijske službenike tokom protesta.

"MUP najoštrije osuđuje napad na policijske službenike od grupe građana koji su učestvovali na današnjim neprijavljenim protestima u Podgorici", navodi se u saopštenju.

Iz MUP-a su naveli da su pravo na izražavanje mišljenja i slobodu okupljanja demokratska prava garantovana Ustavom, koja slobodno mogu da ostvaruju svi građani u Crnoj Gori.

"Međutim, ostvarivanje tih prava mora biti u skladu sa Ustavom i zakonom, mirno i nenasilno", zaključuje se u saopštenju.

Udar: Sumnjamo da je u masi bilo subjekata instaliranih od strane režima

"Aktivisti pokreta Udar bili su svjedoci brutalnog hapšenja i primjene sile nad slobodnim građanima koji su nenasilnim putem izrazili nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u društvu, dok su lica koja su pokrenula rušilačke akcije ostala na slobodi. Današnje okupljanje nije imalo organizatora, već su ljudi pozivani na protest sa lažnih Facebook profila. Sve ovo navodi na sumnju da je u masi bilo subjekata instaliranih od strane režima, kako bi se izazvali neredi koji neće rezultirati promjenama, već samo zastrašiti ljude, obesmisliti i ugasiti svaki vid bunta", saopšteno je iz pokreta Udar.

Dodaje se da su članovi pokreta kao građani podržali skup, kao i svaki drugi vid bunta.

"Proteste bez jasno definisanog organizatora i cilja ubuduće, nećemo podržavati. Mogućnost njihove instrumentalizacije od strane režima, je neograničena, što se danas i moglo vidjeti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: