protest u podgorici

Uhapšeno 20 demonstranata, povrijeđeno 9 policajaca

Protest u Podgorici organizovala je Fejsbuk grupa “Revolucija u Crnoj Gori. Svi na ulice”
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2014. 19:19h

Policija je uhapsila 20 osoba koje su, kako je saopšteno, izazvale nerede na protestu u Podgorici.

Tokom protesta povrijeđeno je devet policijskih službenika.

"Ta lica, među kojima je 16 punoljetnih i četiri maloljetnika, su se, kako se sumnja, drsko i agresivno ponašala, fizički napala policijske službenike, gađala ih kamenicama, narušavala javni red i mir i ugrožavala bezbjedno odvijanje saobraćaja na putevima. U događaju je povrijeđeno devet policijskih službenika, od kojih je jedan zadobio teže, a osam lakše tjelesne povrede", saopšteno je iz Uprave policije.

Dodaje se da su kamenicama oštećenja i tri policijska vozila.

"Nakon intervencije policije, javni red i mir je ubrzo uspostavljen, kao i nesmetano odvijanje saobraćaja na putevima"

Policijski službenici su nakon toga, kako je saopšteno iz policije, "s obzirom da su se stekli zakonski uslovi za to, upotrijebili sredstva prinude – fizičku snagu, službene palice i hemijska sredstva (suzavac)".

TV Vijesti, Saša Palibrk

"Nakon intervencije policije, javni red i mir je ubrzo uspostavljen, kao i nesmetano odvijanje saobraćaja na putevima. O događaju je obaviješten Osnovni državni tužilac u Podgorici, koji će se izjasniti o kvalifikaciji krivičnih djela. Policijski službenici preduzimaju aktivnosti na identifikovanju ostalih izgrednika", navodi se u saopštenju

Policija je prvo razbila grupu mlađih demonstranata koji su kamenicama gađali policajce i zgrade u blizini Vlade Crne Gore.

Hapšenje demonstranata koji su blokirali saobraćaj, foto: Luka Zeković

Foto: Zoran Đurić

Situacija se nakon toga smirila, ali je potom grupa mirnih demonstranata sjela na ulicu u Bulevaru Stanka Dragojevića i blokirala saobraćaj, nakon čega ih je policija uhapsila.

Foto: Zoran Đurić

Demonstranti su se opirali privođenju, a među uhapšenima su novinar Marko Milačić i portparol Foruma 2010 Boban Batrićević.

Foto: Zoran Đurić

Uhapšen je i Ninoslav Kaluđerović, bivši član Socijalističke narodne partije, koji je bio na listi Građanskog fronta na lokalnim izborima na Cetinju.

Mugoša: Podnijećemo krivičnu prijavu

Gradonačelnik Miomir Mugoša najavio je da će do kraja dana podnijeti krivične prijave protiv više nepoznatih osoba koje su tokom protesta , napravile štetu na zgradi Agencije za izgradnju.

On je kazao da je prema prvim procjenama šteta veća od 3.000 eura.

Mugoša je rekao da je u trenutku napada u zgradi bilo nekoliko ljudi, rekao je da ne može precizno govoriti o ukupnoj šteti u gradu, ali se zna da je oštećena zgrada Vlade i zgrada Atlas grupe.

14.50 Situacija je u potpunosti normalizovana i broj policajaca na ulici je znatno manji nego tokom protesta.

14.37 Saobraćaj u Ulici Stanka Dragojevića je normalizovan, situacija na ulicama je mirna, kordon policije je i dalje ispred zgrade Vlade.

14.07 Nakon neuspješnog pokušaja da one koji su blokirali ulicu ubijedi da se sklone, policija je privela demonstante, među kojima je i novinar Marko Milačić, njegov otac, te portparol Foruma 2010 Boban Batrićević i Ninoslav Kaluđerović. Dok je ubacivan u maricu, Batriević je novinarima pokazivao da je udaren iznad lijevog oka, javljaju reporteri Vijesti sa lica mjesta.

Policija je proširila kordon, na ulicama više nema nikoga, ali je saobraćaj u Ulici Stanka Dragojevića i dalje zatvoren.

U Klinički centar su zbog lakših povreda upućena dva policajca.

13.56 Desetak okupljenih sjedi na Bulevaru Stanka Dragojevića nedaleko od zgrade Vlade, gdje je i dalje blokiran saobraćaj. Među onima koji su blokirali ulicu su i Boban Batrićević, portparol Foruma 2010, te novinar Marko Milačić.

13.52 Saobraćaj u Bulevaru svetog Petra Cetinskog je normalizovan, a polako se normalizuje i saobraćaj u Ulici Stanka Dragojevića.

13.45 Ispred zgrade Vlade je sada mirno. Ulica Stanka Dragojevića i Bulevar svetog Petra Cetinskog još nisu pušteni za saobraćaj. Grupa policajaca je i dalje u Njegoševom parku.

Nakon što je policija krenula da razbija protest, demonstranti su se povukli ka Njegoševom parku i uputili u dio grada preko Morače.

13.36 Prema nezvaničnim informacijama iz policije, u okršaju sa demonstrantima povrijeđeno je više policajaca. Nema informacija o eventualnim povredama među okupljenim demonstantima.

Njegošev park je skoro prazan. Vod interventne ide prema zgradi Vlade, gdje je oko tridesetak okupljenih demonstranata.

Reporter Vijesti javlja da je na ulici više velikih kamenica, koje su demonstanti bacali. Razbijeno je i staklo na zgradi Atlas grupe.

13.25 Grupa mlađih demonstranata se izdvojila od okupljenih i iz Njegoševog parka je gađala policajce, te kamenovala zgradu Atlas grupe i zgradu Ministarstva vanjskih poslova. Prema informacijama koje je "Vijestima" saopštio novinar sa terena, jedan policajac je pogođen kamenom. Nema informacija o tome da li je povrijeđen i kakva je povreda u pitanju.

Pripadnici interventne jedinice policije su izašli sa oklopima i štitovima i ispalili suzavac na okupljenje. Policija je ušla u Njegošev park, demonstranti se povlače ka Visećem mostu.

13.17 Grupa mlađih demonstranata pjeva "Nema predaje", okupljeni kod zgrade Vlade skandiraju "Milo, lopove".

Nedaleko od mjesta gdje su okupljeni demonstranti stiglo je i šest policijskih džipova.

13.12 Na ulici ispred Skupštine je oko 200 okupljenih građana. Oni su krenuli prema zgradi Vlade, ispred koje je postavljena zaštitna ograda.

Nešto prije 13 sati na Bulevaru svetog Petra Cetinskog, u Podgorici, ispred zgrade Skupštine, okupilo se oko 100 građana koji su blokirali saoraćaj u toj ulici.

Policija preusmjerava saobraćaj iz Ulice Stanka Dragojevića prema mostu Blaža Jovanovića.

Okupljeni uzvikuju "Lopovi, lopovi" i traže ostavke. Na pomen imena političara vlasti i opozicije, čuju se zvižduci okupljenih.

Protest u Podgorici organizovala je Fejsbuk grupa “Revolucija u Crnoj Gori. Svi na ulice”.

Oni su ranije pozvali građane da izađu na ulice i, poput susjeda iz BiH, smijene vlast.

Iz te neformalne grupe “Vijestima” su ranije kazali da skup sa, kako su naveli, zahtjevom “Lopovi, siđite sa vlasti”, neće prijavljivati policiji.

“Skup nismo prijavili policiji jer smatramo da su i oni u kandžama korupcije i kriminala i pozivamo ih da ne biju svoj narod nego da stanu uz njega”, kazali su iz te grupe.

Na skupu, kako su ranije najavili, neće biti govorancije i pametovanja.

"Dvadeset godina živimo u mraku i smatramo da je vrijeme za radikalne promjene. Mi smo protiv "sposobne" vlasti i nesposobne opozicije", kazali su oni u najavi protesta, uz napomenu da će najvjerovatnije blokirati saobraćaj, te da neće stati dok ne počnu promjene.

Galerija