Jocović radnike iz Rusije vraća kući

Osam crnogorskih državljana dalo je izjave u Federalnoj migracionoj službi, plan je da u ponedjeljak stignu u Crnu Goru
283 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2014. 19:45h

Prva grupa crnogorskih državljana, njih osmoro od ukupno 20, koji su u decembru otišli da rade u Rusiju i koji tvrde da su prevareni od poslodavca, firme „Alijans“ čiji je vlasnik Rezida Rimovna, u ponedjeljak se vraćaju kući. Zahvaljući angažovanju ambasade Crne Gore u Moskvi, koju vodi Zoran Jocović, druga grupa će se vratiti tokom naredne sedmice, kada se završe sve procedure koje ruski zakon nalaže.

Kako „Vijesti” nezvanično saznaju, postupak o rješavanju sudbine crnogorskih državljana koji se nalaze u Ufi se, na zahtjev ambasade, sprovodio po ubrzanoj proceduri, kako radnici ne bi morali da provedu dvije nedjelje u Federalnoj migracionoj službi (FMS) čekajući istražni proces.

„Ambasador je razgovarao sa v. d. načelnika FMS-a za grad Ufu Ramijem Ahmetovim. Ahmetov je upoznao ambasadora o tome da je sud Ufe zadužen za rješavanje administrativnih prekršaja radio prekovremeno kako bi se 12 crnogorskih državljana što prije smjestilo u FMS, gdje će imati hranu, vodu, grijanje i kupatilo i gdje će čekati rješenje o povratku kući. Informisao ga je i da je druga grupa od osam crnogorskih državljana dala izjave u FMS-u, te da sad čekaju rješenje suda”, saopštili su „Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova.

Upravo tih osam radnika se u ponedjeljak vraća kući. Radnici, od kojih je većina iz Nikšića, otišli su za Rusiju da rade preko Nikšićanina Darka Vilotijevića, koji je tamo godinama. Prva grupa je otišla 19. decembra, a druga desetak dana kasnije.

Gradilište na kojem rade; Foto: Домблер

Nakon Moskve i posla na građevini u Podmoskovlju radnici su stigli u Ufu, glavni grad republike Baškortostan, gdje im je, kako tvrde, obećana plata i nastavak posla. Od toga, prema njihovim riječima, nije bilo ništa, već su bili smješteni u neuslovnim prostorijama, nedostajalo im je hrane, a i zdravstveno stanje im je bilo loše. Nijesu imali ni radne dozvole koje je trebalo, kako im je rečeno, da budu riješene u hodu. Vilotijević je negirao optužbe radnika tvrdeći da je sve što je dogovoreno sa poslodavcem poštovano, počev od hrane i smještaja, do dokumenata, da su radnici zbog nekvalitetno obavljenog posla 17. januara udaljeni sa gradilišta u Podmoskovlju, kao i da su policija i inspekcija koje su ih ih obišle konstatovale „da se ne radi o bilo kakvom narušavanju ljudskih prava“.

Zbog kršenja zakona za svakog morali da plate po 2000 rubalja

Radnici su „Vijestima” juče rekli da su tamo odvedeni narušavanjem zakona o viznom režimu.

“Koliko su papiri bili u redu najbolje govori to što je Rimovna morala da plati po 2.000 rubalja po radniku jer smo prekršili zakon Rusije. Naših 12 kolega je zbog 'ispravnih papira' završilo u migracionom zatvoru. Nijesmo mi neradnici koji smo došli ovamo da se provodimo. Ne treba nama ovakva popularnost. Mi smo došli da zaradimo i porodici obezbijedimo što bolje uslove za život. Svaki bi čovjek volio da radi i zaradi. Umjesto toga, prevarili su nas i voljeli bi da sve ovo što prije ostane za nama“, poručili su radnici, od kojih najmlađi ima 18, a najstariji 55. godina.

Galerija

Bonus video: