Plesalo se i u Podgorici: "Milijarda ustaje za pravdu"

Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće, koja je i organizator, kazala je da je akciju podržalo mnogo muškaraca
32 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2014. 15:00h

Plesom protiv nasilja nad ženama je i Crna Gora učestvovala u globalnoj kampanji "Milijarda ustaje za pravdu".

Akciju je podržalo oko 100 građana, među kojima su bili predstavnici međunarodnih organizacija, nevladinog sektora, državnih institucija i pojedinih političkih partija.

Ljiljana Raičević iz Sigurne ženske kuće, koja je i organizator, kazala je da je akciju podržalo mnogo muškaraca, a da su pomoć dobili i od UNDP-a.

"Ogroman je pomak od početka akcije. Rodna ravnopravnost je svugdje prisutna, priča sxe o njoij, jedino u glavama političara nije dospjela, jer je tu novac i moć i politička volja nije tu prisutna. Svake godine pravimo analize. Ako imate više od 600 žena koje su samo kročile nogom u našu kancelariju to pomnožite sa pet i to je stanje u državi”, kazala je ona.

Ona je napomenula da žrtve najčešće dobijaju batine bez razloga, kao i zbog alkoholizma, droge i siromaštva.

"Žao što su prognozeri pogriješili kada su rekli da će petak biti sunčan, ali naša energija je tu, mi ćemo da plešemo i ako ćuskije budu padale”, kazala je ona.

Akciju je, između ostalih pozdravio i crngorski ombudsman Šućko Baković, koji je rekao da Crna Gora ima dobro zakonodavstvo za borbu protiv nasilja, ali da nije zadovoljan primjenom.

"Stvari se mijenjaju u Crnoj Gori, da li se ne mijenjaju tempom kojim želimo, i to su ocjene i međunarodnih organizacija. Tradicionalizam i težnja da se nasilje zadrži u porodici su neki od razloga za to", kazao je Baković.

On je rekao i da se mora pratiti koje to državne institucije ne pružaju dovoljno da se zakonodavstvo ne primjenjuje.

Kampanju su podržali Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič, Rastislav Vrbenski iz UNDP-a, Nada Drobnjak iz skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost, Daliborka Uljarević iz Centra za građansko obrazovanje, Stevan Milivojević iz LGBT Foruma Progres...

Plesali i iz Foruma mladih SDP-a i Bošnjačke stranke

Forum mladih SDP-a se i ove godine pridružio akciji „Milijarda ustaje“.

Akciji, koja se u Crnoj Gori organizuje po drugi put, su prisustvovale i predstavnice Foruma žena SDP-a.

“Nasilje nad ženama postaje globalni problem koji poprima proporcije epidemije. Razlog zbog kojeg ga žrtve najčešće ne prijavljuju je strah od predrasuda. Aktivnosti poput ove služe za podizanje svijesti o postojanju nasilja u našem društvu, dok je obaveza svih društveno odgovornih pojedinaca i organizacija da se svakodnevno bore protiv nasilja i doprinesu njegovom smanjenju", poručili su iz Foruma.

Akciju "Milijardu ljudi koji ustaju" uveličale su i predstavnice predstavnice Bošnjačke stranke.

Ovom događaju prisustvovale su: portparol Medija tima, Merlina Šahmanović, predsjednica Foruma žena OO Podgorica, Anesa Ramović, predsjednica Foruma žena OO Bar, Edina Dešić, te članice Foruma žena Sanela Ramović i Ajla Turusković.

"Nemamo pravo da ne primjetimo nasilje i ostanemo slijepi i pristanemo da ono ostane iza zatvorenih vrata.

Niko ne zaslužuje biti zlostavljan, silovan ili pretučen. Želimo svijet u kojem žene žive slobodno i sigurno", navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Galerija

Bonus video: