Na granici čekaju oko 40 minuta

Da bi smanjili gužve na Debelom brijegu, nadležni su u funkciju stavili svih pet saobraćajnih traka, od kojih je jedna namijenjena teretnom saobraćaju.
148 pregleda 0 komentar(a)
debeli brijeg, Foto: Slavica Kosić
debeli brijeg, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 12.08.2018. 14:17h

Veći broj putnika koji ulaze, nego onih koji napuštaju Crnu Goru biće još ovog vikenda, procijenjuje se iz granične policije. Već idućeg vikenda na crnogorskim graničnim prelazima očekuje se obrnuta situacija.

Na najprometnijem graničnom prelazu između Crne Gore i Hrvatske, na Debelom brijegu, za 24 sata granicu u prosjeku pređe između 15 i 20 hiljada putnika i od 4,5 do 5 hiljada vozila.

Promet putnika je u prvih deset dana ovog mjeseca deset odsto manji nego lani u isto vrijeme, dok je vozila manje za sedam odsto u odnosu na navedeni period. Prema zvaničnim podacima, Debeli brijeg je do 10. avgusta prešlo 164 hiljade lica i 40.500 vozila.

Na granične preglede čeka se u prosjeku dvadesetak minuta, dok se za vrijeme vikenda čeka oko 40 minuta.

Granicu, dnevno, u oba pravca, pređe i 120 autobusa sa izletnicima za koje je pojednostavljena procedura prelaska.

Gužve zavise i od nadležnih graničara na hrvatskoj strani na graničnom prelazu Karasovići, a najveće gužve bilježe se od petka poslije podne do nedjelje poslijepodne.

Da bi smanjili gužve na Debelom brijegu, nadležni su u funkciju stavili svih pet saobraćajnih traka, od kojih je jedna namijenjena teretnom saobraćaju.

Na ovom graničnom prelazu se iz godine u godinu bilježi sve veći broj prelazaka. Tokom prošle godine je granicu na Debelom brijegu prešlo 2,5 miliona putnika i preko 600 hiljada vozila.

Ranije objavljeni podaci pokazivali su da je u junu ove godine granicu prešlo 282.064 putnika i 70.670 vozila što je 12,26 odsto, odnosno 31,09 odsto više nego u istom periodu 2017. godine.

Od 19. juna je, nakon sedam mjeseci rekonstrukcije otvoren drugi granični prelaz sa Hrvatskom, Kobila.

Kapaciteti svih graničnih prelaza tokom ljetnje turističke sezone su nedovoljni za broj putnika i vozila koja dolaze u Crnu Goru ili je napuštaju. Samo tokom juna ove godine je povećan promet na sva četiri granična prelaza u hercegnovskoj opštini i to vozila za 22,45 odsto, plovila za 0,56 i putnika za 10,10 odsto.

15 odsto više turista boravi u Herceg Novom u odnosu na isti period tokom prošle godine.

Prema podacima lokalne Turističke organizacije, u Herceg Novom boravi 38,63 hiljade turista. U hotelima boravi 6,54 hiljade gostiju, domaćinstvima 31,98 hiljada, a u auto-kampovima 111 turista.

„Od ukupnog broja gostiju stranaca je 37,95 hiljada, dok je domaćih turista 680“, saopšteno je iz Turističke organizacije Herceg Novog.

Bonus video: