"Orion" se od olujnog juga sklonio u Tivat

Brod od 630 tona deplasmana, dug 51.5 i širok 9 metara, namijenjen je otkrivanju i uklanjanju tzv. na dnu ležećih protivbrodskih mina
57 pregleda 4 komentar(a)
Orion brod, Foto: Siniša Luković
Orion brod, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 12.02.2014. 15:23h

Umjesto u luku Bar kako je prvobitno planirano, lovac mina M-645 „Orion“ Ratne mornarice Francuske, danas je zbog olujnog juga, uplovio u Boku Kotorsku.

Francuski ratni brod koji je stigao u trodnevnu zvaničnu posjetu Mornarici VCG, oko podne bacio je sidro u Tivatskom zalivu, sa sjeverne strane ostrva Sveti Marko gdje je brod u zavjetrini i zaštićen od udara jakog juga.„Orion“ je jedan od 13 lovaca mina klase „Eridan“ francuske RM.

Brod od 630 tona deplasmana, dug 51.5 i širok 9 metara, namijenjen je otkrivanju i uklanjanju tzv. na dnu ležećih protivbrodskih mina – jedne od najopasnijih i najrazornijih vrsta mornaričkog naoružanja.

Među 36 članova njegove posade su i posebno obučeni protivminski ronioci, a brod raspolaže veoma sofisticiranom elektronskom opremom i sonarima za pretraživanje morskog dna i otkrivanje mina, kao i posebnom protivminskom ronilicom na daljinsko upravljanje tipa PAP-104 kakve je u svom naoružanju nekada imala i MCG.

Tokom boravka francuskog lovca mina u Crnoj Gori, posada „Oriona“ imaće više zajedničkih aktivnosti sa kolegama iz MCG, mežu kojima su i združene vježbe ronjenja.

Bonus video: