Sjećanje na Radovana Vučinića: 23 godine od smrti

Uspomene na Radovana evocirao je Slobodan Mirjačić, predsjednik UBNOR-a...
326 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.02.2014. 19:30h

Povodom 23 godine od smrti Radovana Vučinića Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić postavilo je njegovu sliku na porodičnom spomeniku.

Zajedno sa Udruženjem žena antifašista Crne Gore i porodicom Vučinić borci su položili cvijeće na Radovanov spomenik, ali i ispred bisti njegovih sinova Boška i Đorđa čije ime nosi studentski dom u Nikšiću.

Uspomene na Radovana, čovjeka koji je bio „junak među junacima“ i „gorostasna figura u junačkom epu Crnogoraca“ evocirao je Slobodan Mirjačić, predsjednik UBNOR-a.

Podsjetio je na Vučinićevo junaštvo u Prvom svjetskom ratu i nezapamćeni heroizam u bici na Javoru kada je sam zarobio 15 austrougarskih vojnika, ali i na stradanja u Drugom svjetskom ratu i njegovo tamnovanje po zatvorima i logorima Crne Gore, Albanije i Austrije.

Podsjetio je Mirjačić i na Radovanu djecu, sinove Boška i Đorđa i kćerku Milicu, jednu od osam Crnogorki koje su proglašene narodnim herojem.

Nakon polaganja cvijeća u sali „Zahumlja“ održana je akademija na kojoj je prikazan polučasovni film posvećen Radovanu Vučiniću, u produkciji RTV Nikšić, autora Zorana Grgurevića, a kvartet „Poetikus muzikum“ je izveo prigodan program.

Galerija

Bonus video: