CG visoko na listi zemalja po broju sudova i sudija u odnosu na broj građana

Prema sadašnjoj mreži organa za prekršaje, u Crnoj Gori je osnovano 17 područnih organa za prekršaje
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 14:10h

Crna Gora ima previše područnih organa za prekršaje, što zahtijeva njihovu reorganizaciju kako bi se osigurala finansijska i operativna efikasnost i djelotvornost sistema, ocijenjeno je iz Ministarstva pravde.

Taj resor je pripremio Informaciju o rezultatima primjene Zakona o prekršajima, analizom podataka koji se odnose na broj primljenih i strukturu predmeta, broj riješenih i neriješenih predmeta, učinak sudija, način odlučivanja.

Analizirani su kadrovski, prostorni i tehničkih uslovi za rad organa za prekršaje.

Racionalizacija mreže područnih organa za prekršaje, predstavlja njihovo međusobno spajanje i promjenu njihovog pravnog statusa u sudove za prekršaje, i promjena pravnog statusa Vijeća za prekršaje u Sud za prekršaje Crne Gore, čime bi sudovi za prekršaje, kao specijalizovani sudovi postali dio jedinstvene sudske mreže

Nova mreža organa za prekršaje, odnosno sudova koji će voditi prekršajni postupak trebalo bi, kako se ocjenjuje, da obezbijedi ravnomjernije opterećenje sudova i sudija, bolju organizaciju rada, veću fleksibilnost i ekonomičnost u radu, radi jačanja povjerenja građana u pravosuđe.

Prema podacima Evropskog komiteta za efikasnost pravosuđa, u poređenju sa drugim evropskim zemljama, Crna Gora se nalazi na visokom mjestu po broju sudova na 100 hiljada stanovnika i broju sudija u odnosu na broj građana.

To ukazuje na potrebu reorganizacije sudskog sistema Crne Gore u skladu sa evropskim standardima i načelima.

Prema sadašnjoj mreži organa za prekršaje, u Crnoj Gori je osnovano 17 područnih organa za prekršaje (Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Nikšić, Plav, Pljevlja, Podgorica, Rožaje, Ulcinj, Herceg Novi i Cetinje) i Vijeće za prekršaje Crne Gore kao drugostepeni organ sa sjedištem u Podgorici.

Broj stanovnika Crne Gore za koje je nadležna mreža organa za prekršaje je oko 620 hiljada.

Odlukom o broju sudija u Vijeću za prekršaje Crne Gore i područnim organima za prekršaje, predviđeno je 68 sudijskih mjesta, uključujući 17 predsjednika područnih organa za prekršaje i predsjednika Vijeća za prekršaje Crne Gore, koji istovremeno obavljaju i sudijsku funkciju.

“U skladu sa pravilnicima o organizaciji i sistematizaciji organa za prekršaje, u svim organima za prekršaje sistematizovano je ukupno 207 radnih mjesta, i to 184 u područnim organima i 23 u Vijeću za prekršaje”, kaže se u Informaciji.

Navodi se da za reorganizaciju organa za prekršaje postoje dvije opcije - racionalizacija mreže organa za prekršaje ili spajanje organa za prekršaje sa redovnim sudovima. “I jedna i druga opcija podrazumijeva da će organi za prekršaje postati dio jedinstvene mreže sudova”.

Racionalizacija mreže područnih organa za prekršaje, predstavlja njihovo međusobno spajanje i promjenu njihovog pravnog statusa u sudove za prekršaje, i promjena pravnog statusa Vijeća za prekršaje u Sud za prekršaje Crne Gore, čime bi sudovi za prekršaje, kao specijalizovani sudovi postali dio jedinstvene sudske mreže.

“Spajanje organa za prekršaje sa redovnim sudovima, predstavlja ukidanje postojećih organa za prekršaje, stvaranje prekršajnog odjeljenja u svakom osnovnom sudu, prenos stvarne i mjesne nadležnosti za prvostepene prekršajne predmete na osnovne sudove i stvaranje drugostepenog prekršajnog odjeljenja u okviru Višeg suda u Podgorici, čime se stvara jedinstvena sudska mreža”, kaže se u dokumentu.

Primjenjujući ključne kriterijume koji opravdavaju postojanje suda za prekršaje i uzimajući u obzir sekundarne kriterijume u nekim slučajevima, preporučuje se da se osnuje šest sudova za prekršaje na teritoriji Crne Gore.

Sudovi bi imali sjedište u Podgorici, Nikšiću, Baru, Budvi, Herceg Novom i Bijelom Polju, koji bi imao područne jedinice u Pljevljima i Beranama.

“U okviru nove organizacione strukture, mora se odrediti broj prvostepenih i drugostepenih sudija koji će rješavati prekršajne predmete, nakon čega bi uslijedio postupak imenovanja od Sudskog savjeta”, navode iz Ministarstva pravde.

Ukupan broj sudija potrebnih za rješavanje prvostepenih prekršajnih predmeta u Crnoj Gori, izračunat je na osnovu prosječnog broja predmeta primljenih u svim područnim organima za prekršaje tokom dvogodišnjeg perioda, na osnovu kriterijuma utvrđenog za opravdavanje jednog sudije za prekršaje na hiljadu primljenih predmeta godišnje.

“Na osnovu prosječnog broja primljenih predmeta u dvogodišnjem periodu u svim područnim organima za prekršaje, potrebno je ukupno 45 sudija za rješavanje prekršajnih predmeta u Crnoj Gori. To je 14 prvostepenih sudija manje nego u ovom trenutku, kada taj broj iznosi 59, što predstavlja smanjenje 24 odsto”, kaže se u dokumentu.

U Informaciji se obavezuje Ministarstvo pravde da pripremi novi zakon o sudovima, kojim će se urediti organizacija i nadležnost sudova za vođenje prekršajnog postupka, kao specijalizovanih sudova ili odjeljenja u okviru osnovnih sudova i suda koji će odlučivati u drugom stepenu za ovu vrstu predmeta ili odjeljenja u okviru višeg suda, u drugom kvartalu 2014. godine.

“Obavezuje se Ministarstvo pravde da pripremi plan preuzimanja predmeta od područnih organa za prekršaje i Vijeća za prekršaje Crne Gore u sudove, u skladu sa novim zakonom i plan rješavanja statusa zaposlenih”, navodi se u Informaciji.

Bonus video: