Vasove vode primjer loše komunikacije lokalne uprave sa građanima

"Lokaciju za odlaganje smeća nije moguće odrediti bez učešća građana"
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2014. 11:16h

Sanacija smetlišta Vasove vode prioritet je Pozitivne Crne Gore u budućem djelovanju partije u Beranama, kazali su u Pozitivnoj.

"Beranci, kao i svi građani Crne Gore imaju pravo na, Ustavom garantovanu, zdravu životnu sredinu. Pozitivna će insistirati da naš grad bude onakav kakvog smo ga dobili od predaka i kakvog treba da ga ostavimo potomcima. Nasuprot tome, trenutna lokalna vlast u Beranama opet jaše na otpadu jer je posljednjih nekoliko dana aktuelno tajno prebacivanje beranskog otpada na deponije širom susjednih opština kako bi pred izbore sakrili decenijski nerad", navodi se u saopštenju koje potpisuje Katarina Raičević.

Raičević dodaje da su, i pored toga, "lokalni moćnici su za narednu sjednicu lokalnog parlamenta pripremili novu odluku kojom će smeće opet biti odlagano na Vasovim vodama".

"Ovim odlukom vladajuća klasa u Beranama je potvrdila da za deponiju na Vasovim vodama nije postojala dozvola za privremeno odlaganje smeća, na šta je ukazivala Pozitivna Crna Gora. Opštinske vlasti uporno previđaju osnovnu činjenicu i nikako da izvuku pouku da se odluke koje su od opšteg interesa ne donose na brzinu. U tom smislu Pozitivna Crna Gora se zalaže za osnovne demokratske principe koji podrazumijevaju uključivanje građana u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa", kazala je Raičević, dodajući da je problem sa Vasovim vodama dobar primjer loše komunikacije organa lokalne samouprave sa građanima čime nije ostvarena njena osnovna funkcija a to je da je ona servis za pružanje usluga građanima.

Mještanin Đorđije Tomović, Foto: Tufik Softić

"Odlaganje smeća spada u izvorne poslove lokalne uprave i obavezu lokalne vlasti da za efikasno obavljanje ovih poslova izgrade komunalnu infrasrukturu u koju spada i određivanje lokacije za odlaganje smeća. Lokaciju za odlaganje smeća nije moguće odrediti bez učešća građana uz poštovanje principa demokratičnosti i transparentnosti primjenom brojnih, zakonom utvrđenih mehanizama, počev od javne rasprave preko formiranja fokus grupa te zbora građana do referenduma, kako bi se obezbijedila potpuna saglasnost građana. Tek tada se kreće u ostalu proceduru, uz obezbeđenje projektne i investicione dokumentacije", navodi se u saopštenju Pozitivne, te dodaje da je neophodno hitno izvršiti sanaciju smetlišta Vasove vode, a zatim, pronađe adekvatna alternativna lokacija, što je ta partija u svom budućem djelovanju stavila kao prioritet.

Galerija

Bonus video: