Pitanje "Jadrana" u Evropskom parlamentu: Da se vrati Hrvatskoj

Jedrenjak se nalazi na remontu u Jadranskom brodogradilištu Bijela...
104 pregleda 36 komentar(a)
jedrenjak Jadran, Foto: Arhiva
jedrenjak Jadran, Foto: Arhiva
Ažurirano: 07.02.2014. 18:52h

Status jedrenjaka „Jadran“ kao dijela pokretne imovine nekadašnje JNA, nova članica Evropske unije - Hrvatska, odmah je iznijela pred najveće institucije Unije u kojoj je Crna Gora kandidat za članstvo.

Hrvatski poslanik u Evropskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ) je naime, kao član delegacije za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope, govoreći prije dva dana na zajedničkoj raspravi o izvještajima o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije prema Europskoj uniji, spomenuo je i slučaj jedrenjaka “Jadran”.

“Pozdravljam napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 23 i 24. Pozivam Crnu Goru da riješi pitanje sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, te je potrebno poduzeti korake da se školski vojni jedrenjak „Jadran“, koji se koristio u civilne svrhe, vrati Hrvatskoj”, kazao je Plenković pred Evropskim parlamentom.

Njegovo izlaganje slušali su tada pored ostalih, i komesar za proširenje EU Štefan File, Evangelos Venizelos, ministar inostranih poslova Grčke koja je preuzela predsjedavanje EU-om, te izvjestioci Evropskog parlamenta za BiH. Makedoniju i Crnu Goru Doris Pak, Ričard Hauvit i Čarls Tanok.

„Po prvi put na najvišoj evropskoj političkoj razini, u Evropskom parlamentu u Stazburu, spomenuto je pitanje povratka hrvatskog školskog jedrenjaka „Jadran“ koji se od 1991. godine nalazi u Crnoj Gori”, piše o ovom događaju splitski dnevnik “Slobodna Dalmacija” ocjenjujući kandidovanje teme o status “Jadrana” pred najvećim zastupničkim tijelom EU, kao veoma bitan politički momenat u zalaganju Hrvatske da 81 godinu star jedrenjak izgradjen još za Mornaricu Kraljevine Jugoslavije, dovede u Split.

Hrvatska naime, polaže pravo na “Jadran” jer je taj brod dvadesetak godina pred raspad SFRJ, bio baziran u ratnoj luci JRM Lora u Splitu.

Isti je slučaj i sa recimo, pučinskim remorkerom PR-41 “Orada” Mornarice VCG sa kojim MVCG na ljeto namjerava ići u Hrvatsku na međunardonu vojnu vježbu “Adrion Livex 2014”, pa se nameće pitanje hoće li se tada problematizovati i status tog broda s obzirom da je PR-41 “Orada” bio u sastavu Odreda za spašavanje nekadašnje JRM koji je takođe bazirao u lukama Hrvatske do 1991 godine.

Bonus video: