Promovisan strip “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Ian Viting kazao je da važno da djeca odrastaju i razvijaju se u tolerantnom okruženju
389 pregleda 1 komentar(a)
strip diskriminacija, Foto: HRA
strip diskriminacija, Foto: HRA
Ažurirano: 07.02.2014. 15:59h

U Osnovnoj školi “Radojica Perović” danas je promovisan strip “Nevolje sa Rokijem i druge priče o dječjim pravima”, koji će se ubuduće koristiti kao pomoćno sredstvo na nastavi iz predmeta Građansko obrazovanje.

Izdavač stripa su Institucija zaštitinika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Akcija za ljudska prava (HRA) , uz podršku UNICEF-a, Švajcarske ambasade u Beogradu i Britanske ambasade u Podgorici.

Izvršna direktrorica HRA Tea Gorjanc Prelević, kazala je da je ideja za strip o dječjim pravima potekla od dječaka koji je i pored protivljenja i negodovanja njegove nastavnice istrajao u namjeri da piše ombusmanu kako bi zaštitio prava druge djece čije je ugrožavanje prepoznao. Ona je rekl da je vrlo bitna da djeca od malih nogu imaju jasnu prestvu o svojim pravima.

Ona kazala da ne zna za sličan primjer u regionu da se strip koristi kao sredstvo u nastavi i posebno zahvalila Vesni Vučurović, pomoćnici ministra prosvjete, koja je ubrzala proceduru da se to dogodi.

Zaštitnik ljudskih prva Šućko Baković rekao je da sve više djece piše instituciji kojoj je on na čelu i da je to rezultat dvogodišnje akcije “Djeco pišite ombudsmanu”. Objasnio je da se djeca ne obraćaju samo sa žalbama nego i sa idejama i prijedlozima kako da se unaprijedi poštovanje nekih prava.

Ambasador Velike Britanije u Crnoj Gori Ian Viting kazao je da važno da djeca odrastaju i razvijaju se u tolerantnom okruženju.

Strip je izdat u 12 hiljada primjeraka i sadrži pet priča, a autori scenarija za jednu od njih “Priča u tami” su učenici literarne sekcije iz OŠ “Radomir Rakočević” iz Prošćenja kod Mojkovca. Ostale priče su osmislili Svetozar Obradović i Ante Krstulović. Priče je nacrtao i Ilija Ničević

Šef predstvništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks objasnio je da priče iz stripa ukazuju na svakodnevne probleme sa kojima se djeca susreću, a to su vršnjačko nasilje, diskriminacija, odnosi sa nastavnicima i upravom škole...

On je poručio djeci u Crnoj Gori da upoznaju svoja prava i da budu nosioci promjena.

Direktorica OŠ “Radojica Perović” Mirjana Bošković da u toj školi posvećuju veliku pažnju pravima djece.

Strip je izdat u 12 hiljada primjeraka i sadrži pet priča, a autori scenarija za jednu od njih “Priča u tami” su učenici literarne sekcije iz OŠ “Radomir Rakočević” iz Prošćenja kod Mojkovca. Ostale priče su osmislili Svetozar Obradović i Ante Krstulović.

Priče je nacrtao i Ilija Ničević. Stripovi su,preko kancelarije ombudsmana, već dostavljeni školama na jugu, kao I djelu sjevera a u toku je snabdevanje u Podgorici.

Bonus video: