Nevladine organizacije traže zabranu lova u naredne dvije godine

NVO smatraju da treba organizovati nezavisno prebrojavanje divljači u lovištima od strane stručnih institucija, koje bi pokazalo stvarno stanje divljači
175 pregleda 12 komentar(a)
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
ubijene srne Golija, Foto: Bato Perović
Ažurirano: 07.02.2014. 14:43h

Nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, korupcijom, ljudskim pravima, zaštitom i uzgojem divljači kod resornih ministarstava, Vlade Crne Gore i u Parlamentu pokrenuće incijativu zabrane lovstva na period od najmanje dvije godine.

To je dogovoreno na današnjem sastanku koji su, povodom posljednjih pojedinačnih slučajeva krivolova kao i višegodišnjim negativnim trendovima u oblasti lovstva, organizovale „Green Home“ i Centar za zaštitu i proučavanje ptica. Rasprava o moratorijumu na lov na sve vrste divljači u periodu od dvije godine biće organizovana u martu, a pored NVO biće pozvani i predstavnici državnih institucija i relevantnih međunarodnih organizacija.

"Radni sastanak je imao za cilj dogovor o zajedničkom djelovanju organizacija civilnog društva, kako bi se promijenili negativni trendovi u lovstvu, suzbile krivolovne i druge nezakonite aktivnosti, te promovisale najbolje prakse u upravljanju lovstvom i lovnom divljači u Crnoj Gori“, saopštili su potpisnici inicijative, predstavnici NVO Green Home, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Zeleni Crne Gore, Ozon, MANS, Breznica, Društvo mladih ekologa, CEED, Crnogorsko Društvo Ekologa.

Pomenute NVO smatraju da treba sprovesti zakonodavnu i institucionalnu reformu lovstva, te organizovati nezavisno prebrojavanje divljači u lovištima od strane stručnih institucija, koje bi pokazalo stvarno stanje divljači. Tu je, smatraju oni, i problem aktivista i lokanih mještana čija su ljudska prava ugrožena tokom praćenja krivolovnih aktivnosti a koja se odnose na fizička maltretiranja, usmjeravanje oružja na ova lica, prijetnje, zastrašivanja, kao i uzrupacija privatnog zemljišta i povreda prava svojine.

Potpisnici inicijative podsjećaju Vladu na preporuke koje je donio Savjet za regulatornu reformu i uređenje poslovnog ambijenta gdje se navodi da je postojeći Zakon o dovljači i lovstvu „neprimjenjiv i nedopustivo manjkav” i predlažu da se u narednom periodu uradi akcioni plan koji će identifikovati goruće probleme u lovstvu Crne Gore.

Bonus video: