Mihailo: Položaj CPC je ponižavajuć, država ne štiti njene vjernike

Mihailo tvrdi da je limena crkva na Rumiji jedan od simbola velikosrpskih teritorijalnih ambicija
61 pregleda 31 komentar(a)
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mitropolit Mihailo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.02.2014. 12:51h

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, mitroploit Mihailo obratio se predsjedniku vlade Milu Đukanoviću i predsjedniku skupštine Ranku Krivokapiću i istakao da je položaj crkve na čijem se čelu nalazi ponižavajuć, zbog neodgovornog odnosa administracije prema crnogorskom jeziku, kulturnoj baštini i crkvenoj imovini.

"Nezapamćeno je u istoriji modernih demokratskih društava, da crkva čiji su poglavari bili i svjetovni vladari koji su dali odlučujući doprinos u vjekovnoj borbi za nacionalno oslobođenje, u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi, bude ovako obespravljana i ponižena. Podsjećamo vas da je obnavljanje crnogorske državnosti, poništilo sve posljedice Podgoričke skupštine 1918, osim ukaza kralja Aleksandra Karađorđevića 1920. o ukidanju Crnogorske pravoslavne crkve" ističe Mihailo.

Mihailo podsjeća da su zahtjev za ukidanje odluke Aleksandra Karađorđevića poslali skupštini prije osam godina.

"Skupština Crne Gore je nemušto odbila da odlučuje o inicijativi Crnogorske pravoslavne crkve za poništenje akta regenta Aleksandra Krađorđevića o ujedinjenju crkava iz 1920. godine koju smo podnjeli 2006. godine. U najvišem pravnom aktu koji je donijet, ustavopisac nije upisao Crnogorsku crkvu kao domicilnu i tradicionalnu crkvu da bi i pravno utemeljio ekskluzivni status Beogradske patrijaršije", kaže Mihailo.

Mihailo tvrdi da je limena crkva na Rumiji jedan od simbola velikosrpskih teritorijalnih ambicija.

"Vlasti izbjegavaju da uklone limeni objekat sa Rumije i odlučni su da Srpskoj crkvi omoguće da na vrhu ove planine opstane njen biljeg čiji je smisao da obilježi granice velikosrpskih teritorijalnih ambicija, a istovremeno da poništi materijalne i duhovne vrijednosti koje Crnogorce čine narodom osobenim među svim drugim", ističe Mihailo.

Poglavar CPC smatra da bi zaštita vjernika ove crkve morala biti glavni zadatak države.

"Umjesto da Vam obnovu CPC i zaštita njenih vjernika koji su vam bili saborci u pokretu za nezavisnost, bude najvažniji zadatak, dopustili ste da naša crkva ostane bez osnovnih sredstava za preživljavanje. Sa žaljenjem moramo primijetiti da su neki od vas, kojima su do juče bila puna usta zalaganja za naša prava, odjednom zaćutali najavljujući očiglednu trgovinu na račun nacionalnih interesa, pa i Crnogorske pravoslavne crkve. Kako drugačije tumačiti iznenadnu ljubav sa sveštenstvom SPC, ili najave koalicija vaših stranaka s političkim subjektima kojima je Amfilohije glavni duhovni i ideološki pokrovitelj", kaže Mihailo.

Stranački interesi po Mihailu ne bi smjeli da ih ometu u dovršetku izgradnje nacionalne svijesti.

"Ukoliko želite da vaša imena budući naraštaji izgovaraju s poštovanjem ne smjete dozvoliti da vas trenutni, lični ili stranački interesi, skrenu s glavnog pravca u dovršetku izgradnje nacionalne svijesti kroz duhovne, kulturne i obrazovne institucije, jer je to glavni preduslov da naredne generacije sačuvamo od unutrašnjih sporova i raskola, kojima su naš narod i država bili izloženi kroz gotovo cijelu dosadašnju istoriju", kaže na kraju Mihailo.

Bonus video: