Vajar inspirisan "Vijestima": Čep u usta ili ćete proći kao Duško Jovanović

"Ne smijemo da čujemo, vidimo ili izgovorimo očigledno ..."
10 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2014. 20:56h

Porodična kuća Komnena Vukovića na Zlatici svojevrsna je galerija umjetničkih radova koji vire iza ćoškova, umjesto da se šepure u galerijskom prostranstvu gdje bi ljubitelji umjetnosti uživali u njima.

Ovaj samouki i angažovani vajar, inače mašinski inženjer u penziji, zaintrigirao je javnost kada se 23.januara pojavio na novinarskom protestu pred zgradom Vlade, sa skulpturom “Sloboda javne riječi”.“Napravio sam je nekoliko dana ranije jer ne smijemo da čujemo, vidimo ili izgovorimo ono što je očigledno. Zar je to demokratska država, u kojoj se bacaju bombe, pale auta, biju novinari,” kaže Vuković za “Vijesti”.

To nije jedina skulptura koja se bavi slobodom informisanja. Prvu je napravio, kako je ispričao, nakon ubistva Duška Jovanovića, prije 10 godina i zove se “Novinari”. To je figura od drveta u obliku čovjeka propetog na prstima da sve čuje, ali kome je čep u ustima.”Ako nemate čep u ustima, bićete ubijeni, bila je moja poruka”, objašnjava.

Komnen Vuković vaja figure od drveta još od 12. godine, prvo su bile gusle, a onda kalice, Crnogorac, Crnogorka, otac, baka, sova, orao....“Pratim zbivanja i tako dobijam ideje.

Najviše me vuklo da radim crnogorske velikane, ali nemam uslova. Kako nemam atelje, pravio sam figure u dnevnoj sobi ali mi je žena zabranila jer mnogo prljam, pa me 'protjerala' na terasu”, žali se on.U hodniku i na policama dnevne sobe su i skulpture “Jasenovac”, ”Protest”, ”Bog pomoraca”, ”Trafiking”, ”Prosjak”, ”Beskućnici”, Marko Miljanov...

Vuković radove promoviše i na Internetu, pa kaže da su mu dolazili turisti iz Bara i Tivta, misleći da su u pitanju suveniri, ali da su odustali kada su shvatili da su u pitanju velike figure. “Male sam uglavnom poklonio, ali za ove veće treba i po pola godine za izradu. Cijene su od 100 eura pa naviše,” kaže on. Vuković se penzionisao nakon što je privatizovan KAP, sa mjesta zavarivača u pogonu Elektrolize. Međutim, ostao je uskraćen za tri godine beneficiranog staža, koje mu ni Upravni sud nije priznao.

Najviše žali, kako kaže, što je i on jedan od onih koji su doveli “mlade, lijepe i pametne” na vlast jer je u vrijeme AB revolucije bio partijski aktivista u “Radoju Dakiću”.“Marko Orlandić,Veselin Žarković i Veselin Đuranović su bili pošteni ljudi, za koje je dokazano da nemaju ništa a nazivali smo ih lopovima.

Funkcioneri ne pitaju za cijenu, daju 1000 eura k'o od šale

Neki javni funkcioneri spremno su odriješili kese za radove.

”Jedan mi je prišao na cetinjskoj izložbi i kupio dvije figure za 700 eura. I jedan bivši šef policije pazario je umjetnička djela. Najprije je kupio Crnogorca sa mačem i Staricu za 1000 eura, a onda Starca i Staricu za još 600 eura,” kaže Vuković.

Galerija

Bonus video: