Tivat: Lideri DPS-a i SDP-a šire kuće i stanove

Posljednji konkurs koji je održan prije dvije godine obilježio je skandal jer je zbog nezadovoljstva visinom odobrenih mu iznosa
10 komentar(a)
Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Budva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.02.2014. 18:23h

Predsjednik Skupštine u Tivtu i lider odbora DPS Ivan Novosel, kao i potpredsjednik Opštine i predsjednik OO SDP Tivta Krsto Bošković, ponovno su konkurisali na oglasu koji je Opština prošlog mjeseca raspisala za dodjelu kredita za „rješavanje stambenih potreba lica koja bira ili imenuje Skupština opštine i drugih lica od posebnog interesa za Opštinu“.

To je „Vijestima“ potvrdio izvor iz višestranačke komisije za dodjelu kredita, napominjući da je uz Boškovića i Novosela, prijavu za dodjelu kredita, do isteka roka 24. januara, podnijela i glavna administratorka Opštine Jovanka Laličić (DPS).

Posljednji konkurs koji je održan prije dvije godine obilježio je skandal jer je zbog nezadovoljstva visinom odobrenih mu iznosa, potpredsjednik Opštine Krsto Bošković, tužio lokalnu upravu u kojoj radi već petnaestak godina, pred Osnovnim sudom u Kotoru.

Bošković je pred sudom tražio poništenje odluke Komisije za dodjelu kredita koja mu je dodijelila 16,3 hiljade eura, ali je na kraju odustao od te tužbe nakon prvog ročišta na kome je najavio iznošenje „prljavog veša“ u vezi navodno nelegalnih ranijih dodjela te vrste opštinskih kredita za istaknute lokalne funkcionere.

Jovanka Laličić je sa suprugom, suvlasnica stana površine 73 kvadrata u Tivtu, a njen muž ima i stan od 53 kvadrata u Podgorici i malu kućicu u izgradnji, površine 18 m2 na Lovćenu.

Na konkurs su se mogli javiti funkcioneri lokalne uprave koje imenuje gradonačelnik ili lokalni parlament, a njima se dodjeljuju krediti za poboljšanje uslova stanovanja kroz adaptaciju postojećih stanova, odnosno za dogradnju kuća. Pored prijave, podnosioci zahtjeva morali su dostaviti i dokaz o vlasništvu nad stanom ili kućom, dokaz o dužini radnog staža i visini koeficijenta zarade, dokaz o doprinosu za stambenu izgradnju, te predračun planiranih radova kao dokaz za poboljšanje uslova stanovanja.

Jedan od uslova za prijavu je i da podnosilac zahtjeva mora dostaviti dokaz da ranije nije koristio maksimalni iznos kredita u te svrhe.

Potpredsjednik Opštine Krsto Bošković (SDP) prije dvije godine je zbog kredita čak tužio lokalnu upravu u kojoj radi 15 godina

Obojica u gradnji već imaju minimum po 250 kvadrata

Na konkursu početkom 2012. godine, lider odbora DPS u Tivtu Ivan Novosel treći put u posljednjih nekoliko godina dobio je povoljan, bukvalno poklonjen kredit za rješavanje stambenog pitanja.

I pored toga, Novosel je za stambenu pozajmicu iz gradske kase konkurisao i ove godine.

Šef Skupštine opštine je prije desetak godina od lokalne uprave kao „kadar od interesa za grad“, za rješavanje stambenog pitanja, dobio na poklon plac, a istovremeno je oslobođen obaveze plaćanja komunalija.

Na tom placu od 296 kvadrata, Novosel, bar tako piše u njegovom imovinskom kartonu, ima „kuću u izgradnji“ površine 257 kvadrata.

Kuću od 250 kvadrata ali na svojoj zemlji, gradi i lider SDP Krsto Bošković koji u međuvremenu živi u supruginom stanu površine 56 kvadrata.

Na 20 godina i umanjeno za čak 80 odsto

Za stambene kredite za ovu godinu izdvojeno je 78.000 eura. Mogu se smatrati bukvalno poklonjenim, jer su dodjeljivani na 10 do 20 godina sa povoljnostima koje mogu rezultirati umanjenjem obaveze vraćanja čak i do 80 odsto ukupne vrijednosti dobijenog novca.

Bonus video: