Ozon pozvao Opštinu Nikšić da podnese krivične prijave zbog trovanja pasa

"U suprotnom smatraćemo da ne postoji ni volja ni briga da se riješi jedan dugogodišnji problem”, navodi se u saopštenju “Ozona”
91 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 05.02.2014. 11:37h

Ekološki pokret "Ozon" reagovao je povodom tvrdnji Društva za zaštitu životinja iz toga grada da je prije dva dana za 15 minuta otrovano više od 15 pasa lutalica i pozvao lokalnu upravu da obezbijedi uslove da se sa napuštenim psima postupa na civilizovan način i u skladu sa savremenim standardima.

"Kako ne tražimo da se izmisli topla voda, niti da se ulažu kapitalne investicije, otvoreno pozivamo lokalnu upravu, da preko svojih organa, koji moraju biti upoznati šta se to dešava na javnim prostorima, pa i sa masovnim trovanjem pasa koji nijesu svojom voljom na nikšićkim ulicama i bulevarima, podnese odgovarajuće prijave Upravi policiji, Područnoj jedinici Nikšić i Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću. U suprotnom smatraćemo da ne postoji ni volja ni briga da se riješi jedan dugogodišnji problem, koji je upravo poprimio ozbiljne razmjere zbog nesposobnosti lokalne uprave”, navodi se u saopštenju “Ozona” koje potpisuje direktor te NVO Aleksandar Perović.

On na pominje da je ta NVO prije nekoliko godina reagovala zbog sličnih dešavanja i da su “čelni ljudi” obećali da će problemu pasa lutalica posvetiti potrebnu pažnju.

To se, ističe Perović, nije dogodilo iako tih godina “opštinska kasa nije bila bez dna”.

"Nekontolisana upotreba otrovnih materija ima dugoročne i nesagledive posledice i po zdravlje ljudi i kvalitet životne sredine, stoga nikako ne bi bilo dobro ostati ravnodušan na ovakve pojave”, ističe Perović.

Iz Društva za zaštitu životinja su saopštili da su njihovi članovi vidjeli bijeli ’pik ap’ beogradskih registarskih tablica sa natpisom „Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija“, kako se zaustavlja na više mjesta u centru grada, i to baš na onim mjestima gdje je nakon desetak minuta uslijedila agonija otrovanih pasa.

"Muška osoba je izlazila iz auta i prema našoj pretpostavci bacala otrov", kazala je Tamara Labudović, predsjednica Izvršnog odbora Društva za zaštitu životinja Nikšić.

Perović je pozvao građane koji eventualno posjeduju više podataka, autentične fotografije ili video zapise na kojima se vidi to” famozno vozilo BG tablica iz kojeg je sijana smrt nikšićkim ulicama, ili to lice koje je izbacalo otrov”, da im iste posalju na e-mail: ekoskop@ozon.org.me kako bi mogli pokrenuti krivične prijave protiv onih koji nezakonitim radnjama ugrožavaju bezbjednost svih.

Iz lokalne uprave su kazali da nijesu angažovali nikakvu firmu za "Dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju“, kao i da im niko nije prijavio slučaj trovanja pasa.

Osuda Pozitivne

Pozitivna Crna Gora oštro osuđuje trovanje pasa lutalica u Nikšiću, koji je, kako navode, očito sinhronizovana akcija više gradskih službi.

"Smatramo da se ovakvim odnosom prema životinjama koji se ne dešava prvi put pokazuje nemoć i nebriga, ali i nepoštovanje elementarnih civilizacijskih vrijednosti savremenog društva. Apelujemo na nadležne organe da u najkraćem mogućem roku ponude i kažu shodno zakonskim propisima izvršitelje i nalogodavce ovog mučnog čina po kojem Nikšić ne smije biti prepoznatljiv. Ubijanje nedužnih životinja predstavlja sramotu za čitav grad", navodi se u saopštenju Pozitivne.

Galerija

Bonus video: