Funkcioner DPS-a hoće u Sudski savjet

Na spisku, koji je danas potvrdio skupštinski Odbor za pravosuđe i upravu, su i advokati Nikola Bulatović, Đorđe Ulićević, Velija Murić, Loro Markić i Novak Bego Leković
94 pregleda 3 komentar(a)
Refik Bojadžić, Foto: Boris Pejović
Refik Bojadžić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.02.2014. 11:47h

Na ponovljeni skupštinski oglas za četiri člana Sudskog savjeta, iz redova uglednih pravnika, zainteresovano je 12 kandidata, među kojima su bivši poslanici, tužioci, ali i partijski funkcioneri.

O sudskoj politici bi da odlučuju savjetnik bjelopoljskog gradonačelnika i bivši predsjednik Skupštine opštine Bijelo Polje Refik Bojadžić, koji je aktivista i nekadašnji poslanik DPS.

Takođe i Dobrica Šljivančanin, doskorašnji poslanik SNP-a, Vesan Simović Zvicer, bivša pomoćnica ministra rada, te bivša zamjenica vrhovnog tužioca Tatjana Marković, sada penzionerka-koja nije prošla kandidaturu za Tužilački savjet.

Na spisku, koji je danas potvrdio skupštinski Odbor za pravosuđe i upravu, su i advokati Nikola Bulatović, Đorđe Ulićević, Velija Murić, Loro Markić i Novak Bego Leković.

Ovo je drugi pokušaj da se u parlamentu izaberu četiri ugledna pravnika za Sudski savjet

Odbor za politički sistem zakazao je za 17. februar razgovor sa kandidatima.

Ovo je drugi pokušaj da se u parlamentu izaberu četiri ugledna pravnika za Sudski savjet. U prvom krugu su izglasani samo Vukčević, Zvicer i Murić, ali je oglas ponovljen jer nije bilo saglasnosti Odbora oko četvrtog člana.

Da se ne bi ponovila tadašnja situacija, predsjednik Odbora Rifat Rastoder je spremio izmjene Pravilnika o radu, ali on juče nije usvojen jer poslanici nijesu mogli da se usaglase.

Ustav je inače amandmanski mijenjan prošle godine jer je Evropska komisija insistirala na depolitizaciji pravosuđa. Poslanik SNP Obrad Gojković danas je skreniuo pažnju kolegama da se pokušaji političke instrumentalizacije nastavljaju insistiranjem na izboru partijskih kandidata, i proceduri koja to omogućava.

Bonus video: