Pljevlja i dalje umiru

Mnogi se slažu da su osnovni razlozi za odlazak iz Pljevalja narušena životna sredina, loš materijalni položaj, slaba saobraćajna povezanost sa ostatkom države
117 pregleda 33 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 03.02.2014. 16:27h

Već godinama u Pljevljima više ljudi umire nego što se rađa djece, a po negativnom prirodnom priraštaju ova je sredina daleko ispred ostalih u Crnoj Gori.

Prema podacima Monstata, u prvih jedanaest mjeseci prošle godne u Pljevljima se rodilo 167 beba, a u istom periodu umrlo je 405 Pljevljaka, što je prirodni priraštaj od minus 238. U Crnoj Gori čak 12 Opština ima negativan prirodni priraštaj i sve su sa sjevera Crne Gore.

Da je ova pojava najizraženija u Pljevljima govori i podatak da je u Opštini Berane i Bijelo Polje, koje imaju približan broj stanovnika, prirodni priraštaj -2 odnosno -7.

U prošloj godini, iz Pljevalja je odselilo 261 osoba, a u istom periodu u najsjeverniji grad doselilo je 79 stanovnika. Samo po osnovu negativnog prirodnog priraštaja i razlike u broju doseljenih i odseljenih iz ove sredine, Pljevljaci su u prošloj godini ostali bez 406 sugrađana. Ukoliko bi se ovaj trend nastavio, Pljevlja bi za pedesetak godina mogla postati pust grad.

Statistički podaci sa posljednjeg popisa pokazali su da u Pljevljima živi oko petnaest odsto stanovništva manje u odnosu na prethodni.

Najčešće Pljevljaci odlaze u Beograd i Podgoricu, a nije mali ni broj onih koji se trajno nastanjuju u Sarajevu

U gradu živi 19.622 stanovnika, 2.000 manje u odnosu na 2003. kada je bio 21.717 stanovnik, što je oko 63 odsto ukupne populacije u opštini. Na selu živi oko 11.400sanovnika, što je skoro 3.000 manje u odnosu na 2003, i to su pretežno staračka domaćinstva.

U Pljevljima se od 2.000 do danas broj novorođene djece smanjio skoro upola, a sedamdesetih godina u pljevaljskom porodilištu rađalo se više od 1.000 beba, 1974. čak 1.200. U prošloj godini u najsjevernijem crnogorskom gradu sklopljen je 171 brak.

Zašto Pljevlja, koja raspolažu ogromnim prirodnim potencijalom i bogatom kulturnom tradicijom, mnogima nisu interesantna za život pitanje je na koje je teško dati odgovor.

Mnogi se slažu da je jedan od osnovnih razloga narušena životna sredina, loš materijalni položaj, kao i slaba saobraćajna povezanost sa ostatkom države i gradovima iz okruženja.

Najčešće Pljevljaci odlaze u Beograd i Podgoricu, a nije mali ni broj onih koji se trajno nastanjuju u Sarajevu.

Lokalna uprava nema strategiju niti preduzima jasne mjere kojim bi uticala na povećanje nataliteta. Jedina mjera koju je opština do sada preduzela je donošenje odluke o isplati jednokratne novčane naknade za novorođenčad, ali ona nije dala očekivane rezultate, s obzirom na to da je iznos od 55 eura koji se isplaćuje za današnje prilike više nego simboličan.

Sve više neženja

Zabrinjava i podatak da je veliki broj neženja u pljevaljskoj Opštini. Prema podacima Monstata u ovoj sredini skoro tridesetak odsto stanovništva nije oženjeno i udato.

Među njima prednjače muškarci kojih je oko 4, 5 hiljade u Pljevljima. Ovaj problem posebno je izražen na selima, gdje je sve više neoženjenih muškaraca, od kojih su mnogi u ozbiljnim godinama.

Opština Pljevlja je donijela odluku da mladim bračnim parovima na seoskom području koji stupaju u brak isplaćuje 400 eura i isto toliko novca za rođenje djeteta. Međutim, samo dva su bračna para u prethodnom periodu ostvarila ovu pomoć.

Bonus video: