Tužilac istražuje zašto je vlast u Budvi garantovala za kredit kupcu opštinske zemlje

Ispitani su direktor firme SP Luna Vido Rađenović i bivši gradonačelnik Budve, Rajko Kuljača
22 komentar(a)
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Košljun Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.02.2014. 20:59h

Inspektori odjeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su prekjuče u prostorije Opštine Budva sa nalogom tužiteljke Đurđine – Nine Ivanović i uzeli kompletnu dokumentaciju o tome kako je lokalna uprava 2007. godine ostala bez dva miliona eura sa svog računa, garantujući za kredit privatnoj firmi SP Luna kod Prve banke.

Opština je garantovala privatniku svojim depozitom, odnosno novcem na računu koji je imala kod Prve banke, za kredit koji je firma uzela da bi kupila opštinsko zemljište na brdu Košljun.

Specijalna tužiteljka istražuje taj slučaj, a ispitani su direktor firme SP Luna Vido Rađenović, kao i nekadašnji gradonačelnik Budve, Rajko Kuljača, koji je u to vrijeme bio na čelnoj poziciji.

Najavljeno je da će inspektori već naredne sedmice ponovo posjetiti Budvu, jer je ostalo još dokumenata u arhivi, koji su nakon saslušanja prvih aktera afere ostali u lokalnoj upravi,

Priča o SP Luni počinje 2006, kada je na javnoj licitaciji koju je raspisala Opština, ponudila najbolju cijenu za kupovinu 23 hiljade kvadrata opštinske zemlje na vrhu brda Košljun. Potpuno nepristupačan i krševit teren dat je po početnoj cijeni od 50 eura po kvadratu, a SP Luna je dobila ponudivši 53 eura, odnosno oko 1.2 miliona eura.

Zemlja je ubrzo preprodata po duplo većoj cijeni arapskom biznismenu Muhamedu Rašidu, inače jednom od osnivača firme Monte mena koja je kupila vojnu bazu na Skočiđevojci. Rašid je na potjernici palestinskih vlasti zbog pronevjera.

Dok tužilaštvo pretresa opštinsku dokumentaciju, Prva banka još traga za kupcem imovine SP Lune. Banka kod koje je SP Luna uzela milionski kredit, ostala je dužna još dva miliona eura, na ime kojih je pokrenuta hipoteka na drugom zemljištu ove firme u Mainama. Oglas za prodaju nepokretnosti raspisan je u novembru.

Ime Vida Rađenovića postalo je poznato kada je 2007. prodao svoju đedovinu, atraktivni zemljišni kompleks od 6.200 kvadrata u Miločerskom parku, između Kraljeve i Kraljičine plaže.

Kupac, firma San investment, iza koje stoji kontroverzni srpski biznismen Stanko Subotić Cane, platio je Rađenoviću, uzevši kredit od Prve banke, 2.1 miliona eura za zemljište, odnosno 300 eura po kvadratu.

Dvije godine kasnije, zbog neblagovremenog vraćanja kredita, Subotiću je sporazumno zaplijenjena imovina. Zemljište se vodi na Prvu banku, koja je i raspisala oglas za njegovu prodaju.

Bonus video: