Tivat: ECDL diplome dobilo 45 profesora, ne i svi direktori škola

Obuka za računare realizovana je po standardima EU, a obuhvatala je komplet od četiri kursa - poznavanje računara, word, excel i internet
50 pregleda 0 komentar(a)
Dobitnici ECDL sertifikata Tivat, Foto: Siniša Luković
Dobitnici ECDL sertifikata Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.01.2014. 15:52h

Četrdeset i pet prosvjetnih radnika iz Tivta dobili su danas ECDL start sertifikate o uspješno završenoj obuci za upotrebu računara u obrazovnom procesu, a koji su im uručeni na posebnoj svečanosti u koncertnoj dvorani tivatske Muzičke škole.

Obuka za računare realizovana je po standardima EU, a obuhvatala je komplet od četiri kursa - poznavanje računara, word, excel i internet, koji su potrebni da se polože kako bi polaznik stekao ECDL-start sertifikat.

Medju prosvjetnim radnicima iz Tivta koji su završili ECDL obuku u trajanju od 50 školskih časova tokom 40 dana i uspješno prošli testiranje obavljeno na kraju prvog polugodja u testnim centrima “Neodata” i “Digit Montenegro”, su profesori i nastavnici iz OŠ “Drago Milović”, OŠ “Branko Brinić”, Mješovite srednje škole “Mladost” i Muzičke škole Tivat.

Među uspješnim dobitnicima ECDL sertifikata su i direktori tih obrazovnih institucija Pina Bubanja, Jovanka Vujačić i Saša Krivaćević, dok sertifikat o sposobnosti za upotrebu računara jedini nije dobio njihov kolega, direktor OŠ “Drago Milović” Zoran Latković, koji je, prema nezvaničnim informacijama, odustao od računarske obuke još tokom trajanja kursa.

“Digitalna pismenost nam daje sposobnost da efektivno koristimo računar u našim svakodnevnim aktivnostima i da benefite moderne informatičko-komunikacione tehnologije iskoristimo u radu sa našim učenicima, organozovanju nastave i vodjenju obrazovnih ustanova. Digitalna pismenost danas je postala i veoma važan faktor socijalizacije svakoga od nas, a sa ovakvom obukom sigurno smo interesantniji i potencijalnim poslodavcima i podsticaj ostalim kolegama da i oni prigrle informatičku pismenost”- prokomentarisala je efekat završavanja ECDL kursa profesorica Pina Bubanja.

Njoj i ostalim polaznicima sertifikate su juče uručile Bojana Minić, šef Regionalne ECDL kancelarije i Marina Matijević, rukovodilac IT sektora Ministarstva prosvjete.

Pomoćnik ministra za informatičko društvo i telekomunikacije u Vladi Crne Gore Radule Novović podvukao je da realizaciju projekta “ECDL-za digitalnu Crnu Goru” podržava Evropska unija, a tokom njegovog trajanja 3.500 zaposlenih u obrazovnim institucijama, sudstvu i državnoj upravi će proći proces edukacije i sertifikacije za osposobljenost za rad na računaru po ECDL standardu.

Inicijatori i partneri u realizaciji projekta su dva ministarstva- prosvjete i za informaciono društvo Crne Gore, a nosioci aktivnosti su ECDL Fondacija i Regionalna ECDL kancelarija.

Bonus video: