Klinika "Rebro" ispituje: Treba li dječaku iz Ulcinja novo srce

Crna Gora je u oktobru prošle godine postala dio Eurotransplanta preko Hrvatske, pa crnogorski građani tako mogu da dobijaju organe iz evropskih zemalja
77 pregleda 0 komentar(a)
Marina Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marina Ratković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.01.2014. 21:35h

Osmogodišnji dječak iz Ulcinja smješten je u Kliničkom centru “Rebro” u Zagrebu.

Narednih dana će uslijediti analize koje će utvrditi da li je moguće raditi transplantaciju srca, kazala je nacionalna koordinatorka za transplantacije, prof. dr Marina Ratković.

“Treba da vidimo koja je bolest u pitanju i da li je dijete za transplantaciju”, kazala je ona “Vijestima”, napominjući da u Zagrebu već 25 godina rade transplantacije srca.

Osim dječaka, očekuje se i da još jedan crnogorski pacijent bude stavljen na urgentnu listu za transplantaciju jetre.

Crna Gora je u oktobru postala dio Eurotransplanta preko Hrvatske, pa crnogorski građani mogu da dobijaju organe iz Evrope.

“Mora se praviti lista čekanja po medicinskim prioritetima, a ne prema emocijama. Kontrolu će raditi Hrvati koji jedini imaju pravo da stave pacijenta na listu”, kazala je ona.

Ratković je potvrdila da je za 2014. godinu planirano da u Kliničkom centru Crne Gore bude urađena prva transplantacija pankreasa i bubrega, kod pacijenata koji boluju od dijabetesa.

U toj ustanovi do sada je urađeno 13 transplantacija bubrega sa živog donora, a prve operacije za ovu godinu planirane su za 16, 17. i 18. februar.

Krajem prošle godine urađena i prva eksplantacija organa sa preminule osobe.

Izmjenama i dopunama Zakona o uzimanju i presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, predviđeno je da se uvede institut pretpostavljenog davalaštva organa, koji bi značio da su svi koji se za života izričito ne opredijele protiv darivanja, potencijalni davaoci nakon smrti.

Ratković je kazala i da je planirano formiranje centra za “holidej dijalize”, koji bi omogućili strancima da koriste tu medicinsku uslugu dok su u Crnoj Gori.

Ratković je na nedavnom jubileju u Zagrebu, povodom obilježavanja 40 godina od prve transplantacije bubrega u Hrvatskoj, 25 godina od presađivanja srca i 24 godine od presađivanja jetre, kazala da je Crna Gora na početku umijeća transplantacije i pokušaja da se izborimo za donore i zdrave organe.

"Jegulja, koja živi u Skadarskom jezeru, u doba mriještenja dolazi do Sargaskog mora, a potom ugine. Mlađ se istim putem vraća u roditeljsko utočište, Skadarsko jezero. Tu ima mnogo podudarnosti sa našim naporima, zagrebačka klinika je naše Sargasko more", rekla je Ratković.

Bonus video: