O stradanju homoseksualaca tokom vladavine fašizma

“Njih čak 15.000 odvedeno je u koncentracione logore smrti. Fašisti su za lezbejke imali plan da služe kao mašine za rađanje airevske “čiste” djece"
57 pregleda 10 komentar(a)
Aušvic, Foto: Rapgenius.com
Aušvic, Foto: Rapgenius.com
Ažurirano: 27.01.2014. 16:30h

NVO Kvir Montenegro podsjetili su da su antifaštističke snage, prije sedam decenija, na današnji dan oslobodile najveći logor smrti – Aušvic, koji je simbol stradanja svih slobodnih ljudi čiji je jedini grijeh bio to što su rođeni drugačiji ili što nijesu htjeli da prihvate nametnuto zlo kao dobro.

“Na današnji dan moramo se podsjetiti da su, osim Jevreja, osoba sa invaliditetom, Roma i politički nepodobnih, žrtve holokausta bili i homoseksualci koji su prije pojave nacističke zločinačke ideologije, u većim gradovima Njemačke javno uživali svoja prava na različitost, sve dok nacionalističke i fašističke ideologije čovječanstvo nisu degradirale i vratile nekoliko vijekova unazad”, saopštili su iz te organizacije.

Podsjetili su da je progon gej muškaraca bio nemilosrdan, da je oko 100.000 uhapšeno, a 50.000 poslato u zatvore.

“Njih čak 15.000 odvedeno je u koncentracione logore smrti. Fašisti su za lezbejke imali plan da služe kao mašine za rađanje airevske “čiste” djece. Nacisti su žene smatrali drugorazrednim bićima i mnoge lezbejke su bile silovane”, piše u saopštenju.

Saopštili su da stradanje homoseksualaca nije zaustavljeno poslije Drugog svjetskog rata.

“Progon se nastavio decenijama nakon rata i tokom tog perioda mnogi homoseksualci su ponovo hapšeni i progonjeni. Pravda za sve mučene, ubijene i progonjene homoseksualce je stigla tek 2002. godine kada je u Bundestagu usvojen zakon kojim su pomilovani svi homoseksualci osuđeni u nacističkoj Njemačkoj”, piše u saopštenju.

Kazali su da Crna Gora, sa antifašističkom tradicijom, ima posebnu odgovornost da očuva svoj dignitet i istorijsko nasljeđe u borbi sa ideologijama i politikama koje nose nasljeđe fašizma i nacizma i koje se protive promociji i zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba.

Bonus video: