NVO Preporod: I zavisnici su diskriminisane osobe

Bulajić ističe da su zavisnici i njihove porodice najviše pogođeni u ostvarivanju svojih prava i potreba i da su diskriminisani po više osnova
83 pregleda 1 komentar(a)
jovan bulajić, Foto: Arhiva Vijesti
jovan bulajić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.01.2014. 15:01h

Izvršni direktor NVO „Preporod“ iz Nikšića Jovan Bulajić uputio je otvoreno pismo ministru za zaštitu ljudskih i manjinskih prava Suadu Numanoviću i savjetniku predsjednika Vlade za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovanu Kojičiću kako bi im skrenuo pažnju na “nepravedno izostavljanje zavisnika i njihovih porodica sa spiska diskriminisanih i onih kojima su ugrožena osnovna ljudska prava”.

“Koliko god da smo ubjeđenja da je morbidno mjeriti kome je gore, vjerujemo da bi osobama sa invaliditetom, LGBT populaciji, raseljenim licima, pripadnicima RAE populacije, ženama žrtvama nasilja, kao najčešće pominjanim diskriminisanim kategorijama, trebalo dodati još jednu itekako diskriminisanu kategoriju – zavisnike i njihove porodice. Da se ogradimo, nemamo pretenziju da svrstavamo ljude u kategorije jer je i taj čin vrsta diskriminacije kojom jedna grupa biva u povlašćenom položaju u odnosu na drugu, a negdje je i etički neopravdano i izaziva negativne posljedice, ali to je već pitanje koje nije naša tema”, navodi se u otvorenom pismu.

“Same porodice nerijetko trpe brutalnu izolaciju zbog zavisnosti nekog člana. Pored toga, broj diskrminisanih se povećava ukoliko znamo da bolest zavisnosti nije bolest pojedinca, već i njegovog okruženja, posebno porodica, a na kraju i čitavog društva”

“Same porodice nerijetko trpe brutalnu izolaciju zbog zavisnosti nekog člana. Pored toga, broj diskrminisanih se povećava ukoliko znamo da bolest zavisnosti nije bolest pojedinca, već i njegovog okruženja, posebno porodica, a na kraju i čitavog društva”, ističe direktor “Preporoda”.

Uticati na svijest građana

On objašnjava da je potrebno zavisnike i njihove porodice svrstati u spisak diskriminisanih osoba jer se na taj način, utiče na svijest građana a problem zavisnosti “izvlači iznad tepiha i pruža osnov za diskusije i pronalaženje rješenja”.

“Nadamo se da će u Vašem daljem funkcionisanju biti više razumijevanja za ovaj problem, jer ako Vi nemate senzibiliteta za njih, nema govora o bilo kakvom pomaku. Važno je znati da sinhronizovanim djelovanjem možemo učiniti mnogo, svako sa svoje strane sve što je u njegovoj moći”, ističe Bulajić i nudi saradnju da Numanovića i Kojičića upozna sa aktivnostima “Preporoda”, organizacije koja postoji osam godina i začetnik je s vaninstitucionalnog tretmana zavisnosti u Crnoj Gori.

“Nijesmo upoznati sa procesom odabira članova u rad Savjeta za zaštitu od diskriminacije, niti o kriterijumu po kojem su selektovane kategorije kojima se Savjet u najvećoj mjeri bavi. Nama nije neophodno nikakvo članstvo da bi se trudili da pospješimo kvalitet života kategorija koji su naša ciljna grupa, ali ako ćete, na bilo koji način, u periodu koji je pred nama, u rad Savjeta uvrstiti bilo kog pojedinca ili instituciju koji bi zastupali prava zavisnika i njihovih porodica, mi bi smo bili zadovoljni”, zaključio je Bulajić.

Bonus video: