OEBS uoči Dana novinara: Mediji ključni za zdravu demokratiju

OEBS je spreman da pomogne u kreiranju adekvatnog okruženja za rad medija, "u kome bi se novinari osjećali bezbjedno, a građani bili pravilno informisani"
64 pregleda 0 komentar(a)
Sindikat medija, protest, novinari, Foto: Boris Pejović
Sindikat medija, protest, novinari, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.01.2014. 16:23h

Mediji su od ključnog značaja za formiranje i oblikovanje zdrave demokratije i razvoj društva generalno, a bezbjednost i sloboda novinara neophodan su preduslov za funksionisanje kompleksnog sistema kontrole i odmjeravanja, ocijenjeno je iz Misije OBES-a.

Iz te organizacije čestitali su 23. januar, Dan novinara Crne Gore, i poručili da je OEBS spreman da sarađuje sa novinarima, medijskim kućama i institucijama vlasti, u kreiranju adekvatnog okruženja za rad medija, u kome bi se novinari osjećali bezbjedno, a građani bili pravilno informisani.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Valdemar Figaj, saopštio je da crnogorsku medijsku scenu karakterišu raznorodnost i pluralizam, i da javnost, odnosno građani, imaju priliku da budu informisani putem niza štampanih, elektronskih i online medija.

"Kao država članica OEBS-a, Crna Gora je preuzela niz obaveza iz oblasti slobode medija, od poštovanja slobode medija, slobodnog protoka informacija, do obaveze pružanja podrške medijskom pluralizmu i obezbjeđivanju bezbjednog okruženja za funksionisanje i rad medija i medijskih poslenika”, naveo je on.

Prema riječima Figaja, od novinarske zajednice se očekuje da se pridržava profesionalnih standarda, i da poštuje novinarsku profesionalnu etiku.

“Mediji su od ključnog značaja za formiranje i oblikovanje zdrave demokratije i razvoj društva generalno. Obzirom na njihovu ulogu posrednika između države i javnosti, mediji imaju obavezu da informišu i izvještvavaju o različitim društvenim, političkim i ekonomskim procesima, uočavaju, prepoznavaju i istražuju nepravilnosti u funkcionisanju vlasti, odnosno javnih institucija, kao i da o tome upozoravaju javnost”, naveo je on.

Figaj je poručio da su bezbjednost i sloboda novinara neophodan preduslov za funksionisanje kompleksnog sistema kontrole i odmjeravanja, koji karakteriše demokratsko društvo.

“Jednom riječju, uloga medija, odnosno novinara, jeste da budu kontrolori društvenih dešavanja i procesa demokratizacije”, ukazao je on.

Prema riječima Figaja, sa druge strane, kvalitet informacije koja je pojedincu, odnosno građanima, dostupna putem medija, umnogome utiče na njihovo mišljenje po pitanju učešća u društvenim i političkim procesima.

“To znači da novinari imaju dužnost i obavezu da pruže građanima korektnu i analitičnu informaciju. Njihova je, dakle, misija da idu u potragu za istinom, i da je učine dostupnom čitaocima, odnosno javnosti”, dodao je on.

Bonus video: