Vuksanović: Izgubili smo puno novca kojim čuvamo srpski identitet

Oni su optužili Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za pokušaj gašenja jedine srpske nacionalne organizacije formirane kroz institucije sistema
71 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2014. 13:08h

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je finansijski oštetilo Srpski nacionalni savjet (SNS) jer projekti na zaštiti identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, zbog propusta tog resora, nisu uvršteni u raspodjelu novca Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava, ocijenjeno je iz (SNS). Upravni sud uvažio je tužbu SNS-a na odluku Ministarstva za ljudska i manjinska prava da je postupak saziva izbora članova novog saziva Savjeta neregularan. Ministarstvo je u julu prošle godine odbacilo ishod elektorske skupštine, uz obrazloženje da nije bilo kvoruma. Upravni sud je utvrdio da prisustvo od 92 elektora, koliko ih je bilo na sjednici Skupštine, omogućava odlučivanje dvotrećinskom većinom. Predsjednik SNS-a, Momčilo Vuksanović rekao je da je protivzakonitim radom Ministarstva za ljudska i manjinska prava nanesena ogromna šteta."SNS je izgubio veliki novac, ogromnu cifru koja je omogućavala da se realizuju projekti važni za očuvanje srpskog identiteta i to je vjerovatno bila namjera Ministarstva", smatra Vuksanović.Oni će, kako je najavio, tražiti nadoknadu štete koje je SNS pretrpio.

"Bez obzira na očigledna zakonska rešenja koja su sadržana u Zakonu o manjinskim pravima i slobodama i Pravilima za izbor članova savjeta SNS je osporen legitimitet, uskraćen je novac za redovno funkcionisanje, a njegovi projekti na zaštiti identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori zbog, u presudi navedenih propusta, nisu uvršteni u raspodjelu sredstava Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava", kazao je Vuksanović.On je ocijenio da je Ministarstvo kroz, kako je rekao, agresivnu medijsku podršku navodno nezavisnih medija, pojedinih nevladinih organizacija i dijela srpske opozicije, pokušalo da uskrati srpskom narodu u Crnoj Gori bilo kakvu mogućnost zaštite identiteta. Oni su optužili Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za pokušaj gašenja jedine srpske nacionalne organizacije formirane kroz institucije sistema Crne Gore iza koje stoje nesporni rezultati. Vuksanović vjeruje da će presuda Upravnog suda doprinijeti da se u najkraćem vremenu omogući konstituisanje i kontinuitet rada SNS-a. Upravni sud je u presudi naložio da u ponovnom postupku Ministarstvo otkloni povrede na koje je ovom presudom ukazano i donese novu zakonitu odluku.

Galerija

Bonus video: